Grundlurad!!

Igår hade vi bjudit in släkt och vänner till sommarfest, vi hade en liknande förra året som en del kanske minns! I år valde vi att sätta upp det stora partytältet på gräsplanen för vi skulle bli några fler än förra året då vi var i vår "festlokal".

Den här festen började vi planera redan i januari, bokade datum för att så många som möjligt skulle kunna komma och redan här började jag använda dubbla agendor!! Jag avskyr när man går bakom ryggen på människor men i det här fallet var jag tvungen ;)

Blivande fyller femtio i oktober men ville absolut inte fira detta utan för länge, längesen så fick han mig att lova att jag inte skulle ordna nåt när han fyllde vilket jag givetvis lovade. Alltså började jag redan då planera om sommarfesten till en femtioårsfest för den skulle ju inte hållas när han fyllde och jag hade inte svikit något löfte!!!

Det har varit tuffa månader och flera gånger har jag hållit på att försäga mig. Jag bjöd in de flesta via ett evenemang på Facebook, vilket för övrigt är ett jättebra sätt att skicka inbjudan samt att hålla gästerna uppdaterade fram till evenemanget. Jag upptäckte dock att jag har några vänner som behöver en kurs i Facebook ;)

I veckan mejlade jag till alla som tackat ja och berättade att det inte var någon sommarfest utan fest för Blivande och att det var hemligt för honom. De gäster som inte har Facebook hade jag pratat med tidigare men inte informerat om hemligheten utan även här tog jag det i slutet...den enda jag undanhöll allt för var Svärmor för jag anade att hon skulle kunna ha svårt att behålla det som en hemlighet. Inte så att hon är skvallrig, absolut inte utan mer tankspridd precis som Blivande är. I slutet på veckan blev hon också invigd för då skulle hon inte träffa Blivande fler gånger innan festen!!!!!

Igår förmiddag ringde Blivande sin mamma och gissa vem som då försade sig???? Men, eftersom Blivande är en mycket godhjärtad och godtrogen människa så förstod han inte vad hon menade och när jag då förnekade det hela så lugnade han sig ;)

När gästerna anlände såg jag till att Blivande var fullt sysselsatt med grill, välkomstdrink och annat pyssel för att jag skulle kunna ta emot dom och be dom att hålla tyst!!! 

Och vi lyckades.....när jag höll välkomsttalet som egentligen var ett gratulationstal så var han totalt ovetande men insåg ganska snart att han blivit grundlurad!!!!

För övrigt hade vi en underbar kväll och ett stort tack till alla gäster.....precis som vanligt så är det ju så att det som händer i Jansbo stannar i Jansbo så någon festblogg blir det inte :P

Hemligheter

Oj, oj vad tiden springer och vad lite tid det finns för bloggande!!!

Vad gör vi??? Jo, vi ska ju ha en lite större tillställning här på lördag så vi har satt upp tältet som verkar vara nödvändigt då det väntas en hel del regn på lördag....typiskt!!!!

Vi har tagit ett par turer i skogen för att "hämta" hem lite kantareller för de har äntligen satt igång att växa efter regnet som kom medan vi var i Tyskland...gott!!!

Vi var till Sala igår och lyssnade på Markoolio medan vi åt gott!!

Nu ska jag fixa lite med stolar och bord inför lördagen medan Blivande har åkt för att klippa gräs hos Svärmor.....sen har jag ju mitt lilla hemliga uppdrag ;)

På resa med LCHF i bagaget

Innan vi åkte var jag lite fundersam på hur det skulle gå att kombinera resandet med LCHF, jag trodde inte att det skulle vara några direkta problem men funderade gjorde jag. Jag hade också en tanke på att vi kanske fick ta semester från LCHF vilket faktiskt är okej att göra....nån gång.

På resan har vi ju stannat till tre gånger för att besöka vänner och det är väl kanske då det är svårast, dels för att många inte riktigt vet vad LCHF är utan tror att det är en diet i mängden. På restaurang kan man ju själv välja och behöver heller inte vara artig vilket man kanske känner när man är hemma hos någon.  Det känns ju lite jobbigt att tacka nej när man vet att värden eller värdinnan ansträngt sig för att erbjuda en något gott att äta när man kommer på besök!

Vid första besöket hos min vän från den postala tiden i Stockholm var det absolut inga problem. Jag fick ett sms av henne kvällen innan där hon frågade om vi ville ha smörgås eller kaka när vi kom. Jag svarade att vi äter inga kolhydrater så en slät kopp passar oss utmärkt...jag får då ett snabbt svar, keso och hallon kanske smakar bra? Härligt med människor som inte ifrågasätter utan bara gillar läget. Jag kan berätta att keso och hallon smakade utmärkt!!!

Nästa besök var ju hos min största inspirationskälla när det gäller LCHF,
Svorskan, så det var ju absolut inga problem!!! Det där med problem återkommer jag till!

Sista besöket var hos Moster och innan vi åkte dit sa jag till Blivande, jag skulle inte bli förvånad om hon har googlat och grejat!!! Som bekant så känner man ju sina löss på gången så visst hade hon det!!! På kvällen när vi kom fick vi ost, avocado och räkor, till frukost fick vi turkisk yoghurt och hallon och till lunch innan vi for hem fick vi grillat kött med zucchinisallad....helt perfekt!!!!! Zucchinisalladen hade hon hittat recept till på nätet och då kallades den för alternativ potatissallad och jag lovar....den var mycket godare än potatissallad!! Jag kommer själv att göra salladen till lördagens sommarfest!!!

Jag blir alldeles rörd när jag tänker på vilka ansträngningar Moster gjort, ett STORT tack!!

Nu vill jag återkomma till problem, problem är egentligen inte ordet jag borde välja men kommer faktiskt inte på något annat! Det ska inte vara problem hos någon annan än hos mig själv och då är det jag själv som gör det till ett problem!!! Vi skulle aldrig komma på tanken att begära att våra vänner skulle göra mat enkom för oss men däremot vill jag gärna tala om att vi äter inte kolhydrater så koka inte så många potatisar eller koka inte spagetti till ett helt regemente för vi kommer inte att äta det! Så Du som har vänner som tillhör LCHF-gänget, bli inte nervös och tro att det ställs krav på Dig. Se till att det finns en grönsakssallad och en klick smör att lägga på köttet eller fisken så kommer vi LCHF'are att vara helt nöjda!!!

Men maten i Tyskland då? På båten ner på måndagen åt vi en bautasallad med skaldjur och vi tog ett par extrabyttor med dressing och det höll oss mätta resten av den dagen, på kvällen när vi väl kom till ett hotell så åt vi en bit av den medtagna gorgonzolan!

Eftersom vi bodde på hotell så ingick ju frukostbuffé och då kunde vi välja helt själv vad vi ville äta...flera ägg, brieost inlindad i salami, naturell yoghurt. Kaffe som alltid serverades med grädde, så nu har jag lärt mig att dricka kaffe med grädde...ingen mera mjölk för min del ( innehåller mycket mjölksocker). Visst känns det skumt att sitta och bara äta pålägg vid en frukostbuffé men jag brukar inte kolla vad andra äter så det gör nog inte andra heller ;)

På dagarna stoppade vi i oss några fantastiska korvar som man köpte i små påsar ungefär som snacks, mycket gott!

På kvällarna åt vi eine kleine suppe dvs en 3 dl fisksoppa och det höll vi oss riktigt mätta på! (En kväll åt jag faktiskt snitzel för det "måste" man göra i Tyskland men jag insåg att det måste man inte alls).

LCHF fungerar på det sättet att man behöver inte äta lika mycket mat längre för man blir fortare mätt på fett och man håller sig mätt längre på fett. Man får inga sockerdippar eftersom man inte äter några kolhydrater alltså behöver man inte mellanmålen.

Vårt matkonto har aldrig tidigare varit så lågt för numera äter vi när vi är hungriga inte hela tiden! Den här resan med en del av eskapaderna hade aldrig fungerat så bra om vi inte ätit LCHF för våran stresströskel är mycket högre nu. Blivande hade fullkomligt spårat ur redan på campingplatsen och jag hade väl fått ett sammanbrott när VISA-kortet var borta....nu har vi kunnat ta det lugnt och hantera jobbiga situationer med lugn och klokhet!! Den som säger att man blir dum i skallen av att inte äta kolhydrater har inte en aning om vad de pratar om!!!!!


Kom av mig....

...hade tänkt skriva en blogg om de sista dagarna på vår resa men jag kom av mig. Det svårt att skriva om en härlig upplevelse medan man vet att det finns de som haft en fruktansvärd upplevelse!

Mest lider jag med mamman, jag kan inte förerställa mig hur hon mår just nu....att veta att ens son tagit livet av kanske hundra människor.....

Människan bakom!!!

Vi är åter i Sverige och det känns bra! Vi har haft fantastiska dagar i Tyskland och vi kommer att återvända, förhoppningsvis redan i oktober ;)

Naturligtvis ska Ni få en liten reseskildring från de sista dagarna men det får bli när vi återvänder hem till Västmanland och det gör vi inte förrän i morgon :D

Men en sak som vi gjort idag ska jag i alla fall berätta om...vi har träffat ytterligare en av mina bloggvänner!Svorskan bjöd på en fantastiskt god sallad och ett uppiggande kaffe...och trevligt sällskap...tiden bara sprang iväg....men när man har det trevligt så går tiden fort!!! Hon var så himla trevlig så jag till och med tillät Blivande att ge henne en kram....det är för långt till Landskrona och förresten skulle han aldrig hitta dit igen ;)

Alltid lika skoj att träffa människan bakom bloggen som man följt...oftast så stämmer den bild man byggt med verkligheten, så också idag!!! Däremot stämmer inte bilden av mig, alltså fotot....känner knappt igen mig själv så efter att den här sommaren ha hamnat i två olika bloggar med förskräckliga foton så ska jag slutdejta bloggare ;)

Nya äventyr för Dumkopfarna!!

Vi fick plats på det hotell som hjälpte oss i måndagskväll att hitta Kinderegghotellet visserligen lite dyrare men nu tog vi två nätter direkt för att spara tid för det tar nämligen tid just nu att hitta bostad på denna fantastiska ö och med tanke på hur ofta vi semestrar på hotell så är det jordnötspengar!!

När vi fått nyckeln som inte är en nyckel utan en liten skinnbit så tog vi oss till de två stora matbutikerna i Bergen, inte för att handla mat utan för att kolla in priserna på vissa andra artiklar ;) Det är löjligt billigt jämfört med hemma i Sverige!!! Vin är nästan billigare än mjölk!!!!!

Sen satte vi oss i bilen och åkte mot Rostock dels för att få se lite mer av Tyskland men också för att inhandla alkoholhaltiga drycker på ett ställe som heter Calle. Vi fick åka en fantastiskt vacker väg som var kantat av odlingar, mycket jordgubbar men också majs. Jag undrar om Tyskland odlar majs för hela världen??? Det växer majs precis överallt!!!!

Väl framme i Rostock började letandet efter den omtalade butiken, vi körde och vi körde. Till sist var vi framme vid hamnen och där borde det ju ligga. Vi stannade och frågade vid en bensinstation men kvinnan som arbetade där pratade inte engelska men med hjälp av en annan tysk som pratade engelska så fick vi veta att de ALDRIG hört talas om detta ställe!!!! Nähä, vi fortsatte ner till hamnen där den största båt jag någonsin sett låg. Varje hytt verkade ha en egen balkong med bord och stolar!!!

Vi parkerade bilen och gick runt och tittade efter Calle men Calle fanns inte!! Jag gjorde en snabb sökning på google och då insåg vi vårt misstag.....ett rejält Dumkopf-misstag.....det är en bordershop så där kan man bara handla om man kommit med båt och vi kom ju faktiskt med bil!!!! Vi skrattade gott och länge åt vårt misstag...så kan det gå när man är för ivrig på spriten!!!!

Vi styrde genast kosan tillbaka mot Rügen som är ett betydligt trevligare ställe, det är litet och pittoreskt....precis som vi ;)

Väl tillbaka så tog vi oss till Real, en de större matbutikerna, och handlade nån öl och lite vin samt ost och korv för att ha på rummet när vi väl kom dit. Då....hände det som inte får hända!!! Blivande hade inte sitt VISA-kort!!! Det vara absolut helt försvunnet!!! Jag fick komma som en räddande ängel och lösa ut oss med de lösa euron jag hade i plånboken!!!

Vi letade i hela bilen, jag kroppsvisiterade *mums* Blivande flera gånger men kortet var försvunnet!! Lite jobbigt med tanke på att det var där de pengar vi hade fanns för dumt nog hade vi inte fört över några pengar till mitt kort. Vi rekonstruerade dagen och kom fram till att senast han använde kortet var på morgonen när han betalade rummet....alltså måste han ha tappat det där! Tillbaka till hotellet men inget kort! Hotellägaren var till och med så tillmötesgående att vi fick gå upp på rummet och kolla.

Bilen genomsöktes ytterligare en gång, alla kassar, alla väskor...inget kort! Där stod vi klockan fem på kvällen med 250 svenska kronor i plånboken med ett hotellrum beställt för 900 kronor. Gilla läget var liksom inte aktuellt då!!!!

Dumkopfarna började tänka, åtminstone en av dom ;) och kom fram till.....vi ringer världens bästa Moster!!! Eftersom hon nu är världens bästa Moster så lånade hon vänligt ut pengar åt oss hon skulle bara komma in på internetbanken som absolut inte ville samarbeta!!! Nåja, vi hade ju några kronor och mat hade vi!!! Vi behövde ju inte pengarna förrän som idag!!!

Alltså tog vi oss till det nya hotellet och berättade om vår prikära situation och blev lovade att få ta en öl i deras bar som skulle sättas upp på notan, för vi måste ju dricka en öl när vi är i Öllandet!!! Upp på rummet och installera oss, ett fantastiskt vackert rum med en fantastisk utsikt över Bergens torg!!! Jag gick igenom packningen en gång till, kändes som lite onödigt men ändå....och längst ner i resväskan hittade jag den skjorta Blivande hade haft på sig på morgon och där......där i bröstfickan låg det oerhört försvunna VISA-kortet!!!

Efter en väl utförd glädjedans kastade jag mig på telefonen och ringde Moster......VI HAR HITTAT KORTET...tror jag att jag skrek!!!!

Sen gick vi ut på torget och tog en öl.......

Detta var ytterligare en dag i Dumkopfarnas liv.....idag har det varit en annan dag och än har inget speciellt hänt men klockan är ju bara sex ;)

Herr und Frau Dumkopf

Båtresan gick bra och vi behövde inte använda livbåtarna, det gungade knappt. Vi levde på gamla meriter eftersom vi båda är vana vid båtresor sedan vi var små...Blivande är ju finne och jag är gammal gute ;)

Sen började vår Rügenvistelse, Ni blir väl inte förvånade om jag säger att vi satt i den näst sista bilen som fick köra av båten???? Vi åkte naturligtvis direkt till Bordershop - ett rejält tilltaget plåtmagasin fullt med allehanda alkoholhaltiga drycker, säkert ett mecka för många!!! Vi hittade några flaskor att shoppa, det skulle ju bli så gott med ett glas vin när vi väl fått "vår" stuga som vi skulle hyra. Vi hade ju inte bokat något innan för från många håll hade vi fått höra att det var inga problem, det fanns gott om stugor, rum och campingplatser lediga på Rügen!! Så när klockan var halv sex så satte vi kurs mot den underbara lilla stugan som vi målat upp i vårt inre!!!!

Det är en fantastisk natur på denna ö, bokskogarna är så täta och mulligt gröna så man blir alldeles andäktig. Jag trivs ju extra bra eftersom böcker är det bästa jag vet! (Idag ska kameran fram så Ni ska få se hur underbart det ser ut!!

Rätt som det var mitt ute på landet bland åkrar och skogar så blev det helt plötsligt gatstensgator (inte kullersten) och så var man mitt i en liten by, där hittade vi ett hotell så som bra ut. Klev ur bilen och gick fram till dörren och insåg att det var ju stängt till klockan sex! Personalen fanns på gräsmattan och verkade bry sig nada om oss *hmm*

Vi fortsatte på småvägar, ibland kom vi fram ibland fick vi vända för att det i slutet av vägen stod en skylt som talade om att det var en återvändsgränd ;)

Vi letade oss runt halva Rügen för att få tag på ett rum eller en campingplats och till slut lyckades vi. Lustigt nog på den campingplats som vi tittat mest på hemifrån. Inte speciellt billigt men vid det laget var vi ganska desperata för vi hade varit vakna många timmar och kroppen började säga ifrån. I och för sig så vet jag inte vad det kostar att campa i Sverige men nog tycker jag att nästan fyrahundra kronor för en natt i eget tält är ganska mycket!!!

Vi fick en karta i vår hand över campingplatsen och när jag tittade på den så kände jag att det kunde lika gärna ha varit en karta över Shanghai för den var näst intill obegriplig!!! Till sist hittade vi det område där vår lilla plätt skulle finnas och då började regnet vräka ner, inte ett stilla sommarregn utan ett häftigt plaskregn! Nånstans började tröttheten och hopplösheten ta ut sin rätt och jag såg hur Blivande höll på att lacka ur vilket inte händer så ofta men när det händer så vill man att det ska ta slut snabbt :D Campingplatsen påminde om en kåkstad man sett på teve från Etiophia eller så. Det var presenningar över tält och eldarna lyste både här och där. "Vår" plats var dessutom belägen nere som i en gryta av sand och barr med massor av träd runtomkring

Vi åkte tillbaka till receptionen och fick våra pengar tillbaka och med ett rysande känsla av lättnad gick vi till bilen i hällregnet och körde vidare. In på hotell och pensioner och ut lika fort....fullt överallt!!!! Till sist sa jag till Blivande att nu åker vi till Bergen, som är stora staden på Rügen, och hittar ett hotell, nu får det kosta vad det vill! Vid första hotellet i Bergen blev vi upplysta om varför det var så svårt att få ett rum....tyskarnas semester började igår och alla tyskar tycker att man ska tillbringa sin semester på Rügen!!!!! Han hade inget rum att erbjuda men ringde runt till sina kolleger och vips hade vi ett rum!!! Kostade förvisso 80 euro men vid det tillfället var en säng värt nästan det dubbla ;) Vi lyckades leta oss fram till hotellet och jag kände en kort rysning när jag såg byggnaden, det såg inte allt för kul ut men....sova!!!!!! Vi gick in i byggnaden men hittade inte någon reception utan stod där som två dumhuvuden tills en annan gäst kom och hjälpte oss.....man var tvungen att öppna en stängd dörr ;) När vi kom innanför den dörren kändes det som att jag plötsligt deltog i en scen av "Allå allå emliga armén"! Det satt en mindre pigg kvinna och rökte och mannen som mötte oss såg....lite rolig ut! Lokalen var en mörk och inrökt typisk tysk bar.

Vi fick vårt rum och knatade upp två våningar i ett urtrist trapphus och kom upp i en ännu mer urtrist korridor och hittade vår dörr. Innan jag låste upp så såg jag framför mig ett sunkigt hotellrum med ett läskigt polyesteröverkast som tvättas hundra gånger för mycket så nopprorna höll ihop textilen!!!

När jag öppnade dörren förstod jag precis vad barn känner när de får ett Kinderegg.....det var helt fantastiskt! Ett härligt krämgult rum utan överkast (jag tycker att överkast på hotell är ganska äckliga ) när jag kom in i badrummet så var nästa överraskning...superfräscht!!!! All spänning släppte och vi korkade upp vinflaskan och satte oss ner och skrattade över skillnaden mellan campingplatsen vi ryser fortfarande. Utanför fönstret har en fågel kvittrat hela natten fantastiskt vackert och detta hotell är en dröm!!!

När vi kom ner till frukost i morse så fick vi se att runt hörnet fanns ett underbart uterum som öppnade sig ut mot en trädgård man inte ens kunde drömma om fanns runt denna gamla Godtemplarloge!! Tyvärr får vi inte bo kvar då det är fullt i natt så nu ska vi ge oss ut på jakt efter ny bostad.....önska oss gärna lycka till för vi ska försöka ta oss till Rostock också!!!!!!

Shit....

...jag hade glömt bort en mycket viktig detalj....jag avskyr att åka båt!!!!!!! Förträngsningsfenomen tror jag bestämt att det kallas...eller det är vad jag kallar det i alla fall!!!!!

När jag kom ombord så hittade jag en superbralösning...dels på sittplatsbristen och dels på min rädsla...jag tog plats i en livbåt!!!!!! Men....där fick man visst inte sitta....Så nu sitter vi vid nödutgången precis vid en livbåt....känns tryggt!!!!

Resan ner gick helt utan problem trots att det regnade i princip hela vägen. Väl framme i Malmö så hittade vi hem till min forne postkassörskollega med make utan problem. Vi serverades keso med färska hallon utan några försöka att pracka på oss kolhydrater....sånt gillas!!!!! Kaffe också förstås...mycket gott och mycket trevligt! Inte märktes det att vi inte träffats på 17 år :D Tack snälla för Er gästfrihet :love:

Väl framme vid båten så lyckades vi också få syn på bekantingarna från öi Gotland och vinkade för fullt, kunde dock inte stanna och hälsa ordentligt men vi avhandlade vissa saker via mobilen ;) Tänk så enkelt det är att resa numera, ska man träffa nån så är det bara att lyfta luren!!! Ja....teknik är häftigt!!!!!!

Sa jag förresten att mitt emot livbåtarna finns Taxfree-shopen??? Man måste se till att ordna det för sig ;)

Ni ska inte tro allt Ni läser....men jag är livrädd för båtar!!!!!

Örkelljunga skyttepaviljong!!!

Nu har vi suttit i bilen fem timmar och börjar sakta men säkert närma oss Helsingborg...ja, det är åtminstone en timme kvar dit. Vi ska ju passera några andra småorter på vägen såsom Ljungby och Örkelljunga (Undrar om vi hinner se skyttepaviljongen?). Den som är hemma i geografin förstår att vi fortfarande befinner oss i Småland!

Regnet har vräkt ner i princip hela tiden men jag förstod varför när de på radion upplyste om att fruntimmersveckan börjat...då är det ju som det ska!!!!

Kan inte låta bli att bli förundrad....vem hade för tio år sen kunnat drömma om att jag skulle sitta i bilen och blogga den 18 juli 2011??? Tekniken går framåt....och jag blir nyfiken på vad kommer härnäst???


Äkta IT-pedagog?!

Klockan är nitton noll noll nu och vi har nästan packat färdigt, bara lite småplock kvar! Sen ska vi stoppa i oss en härligt god och fet gorgonzola, borsta tänderna och krypa i säng och sova tills klockan ringer noll två noll noll. Då kliver vi upp ur sängen och äter något lätt, själv ska jag frossa i något jag älskade som barn men som var nästan förbjudet att äta eftersom det var så fett, en burk gräddfil ;) Faktum är att jag ofta bad mormor om en sådan burk istället för godis, jag tyckte det var godare....jag tror jag förstod LCHF redan då :D

Sedan sätter vi oss i bilen och styr kosan mot Trelleborg med ett snabbstopp i Malmö (förhoppningsvis) med en fika hos en kvinna jag lärde känna när jag gick postkassörsutbildningen i Stockholm 1980, vi höll kontakten fram till i mitten på 90-talet men återfann den med hjälp av Facebook förra året....mycket skoj!!!!!

12.45 avgår båten till Sassnitz och med den båten har då några andra vänner jag återhittat via facebook från Gotland precis anlänt tillbaka till Sverige efter härliga semesterdagar på Rügen. Jag ska minsann hålla ögonen öppna ifall vi ser dom! Fick rapport i eftermiddag att de hade det härligt och att det var 22 grader i Östersjön, passar mig utmärkt medan Blivande ryste!

Sen ska vi ha några riktigt härliga dagar på Rügen men jag lovar att försöka rapportera för jag vore väl inte någon äkta IT-pedagog om jag lämnade datorn hemma ;)

sunset

Oj, tänk att jag hittade en bild på mig och Blivande i havet ;)

Campingminnen och förberedelser

Nedräkningen har börjat och vi är fyllda av förväntan båda två :love:

Idag ska vi packa det sista som finns härute i torpet sen bär det av mot staden för att tvätta och packa resten där. Det är mycket som ska kommas ihåg såsom kamera, dator, mobil...ja, och så lite kläder förstås ;)

Tältet satte vi upp på prov igår för att inte se ut som kompletta idioter på måndagkväll på Rügen ;) Det luktar speciellt om tält och väcker barndomsminnen. Vi åkte alltid på bilsemester i Sverige när jag var liten och jag minns när min lillebror var liten så ställde mamma och pappa hans spjälsäng på biltaket och packade tält och annat smått och gott i den!! Nåt annat år var det bara packning på taket och en presenning med en bläckfisk som höll allt på plats!


Det finns vissa delar av dessa semestrar som jag gärna förtränger men de goda minnena är många och framförallt kan jag nog tacka dessa semestrar för min goda kännedom om svensk geografi!Luftmadrassen är uppblåst och madrassen håller men inte kuddelen men det gör inget, vi åker till IKEA och köper varsin niokronorskudde som vi kan lämna kvar ifall vi behöver utrymmet :P

Vi ska kolla stormköket också....kan vara bra att kunna koka en kopp kaffe på vägen!!!

Kan inte låta bli att återvända till forna tiders tältsemestrar....har Ni själva gjort såna??? Ett annat minne som dyker upp är den lilla gasollampan som skulle lysa upp tältet på kvällarna (det känns som att det alltid var mörkt på kvällarna) i den gasollampan var det en strumpa och den fick på inga villkor gå sönder.....jag hör fortfarande mamma och pappa säga...Akta strumpan!!!!!Så småningom skaffade mamma och pappa en husvagn, en Adria 380 men jag tror att våra vackra blå träningsoveraller hängde med till den ;) Jag tror jag måste gå igenom alla foton i lådan hemma och se om jag kan hitta några bilder att scanna in :D

 Bilden är lånad.


Högt i tak!

Idag är det ett jättehärligt väder och det säger jag helt utan att vara cynisk eller ironisk för vi har längtat efter regn. De senaste två månaderna har vi fått max 20 mm (och då tar jag i) vilket innebär att det är torrt, väldigt torrt. Gräsmattan är inte speciellt grön utan mer brungul. Den senaste veckan har vi fått 2 x 3 mm och nattens regn har gjort att trädgården börjar återhämta sig, fantastiskt hur snabbt det går!

De senaste veckorna har vi burit omkring 100 liter vatten varje kväll för att blommorna vi jobbat med hela våren skulle överleva och vi har lyckats bra för nu blommar trädgården underbart! Stockrosorna är fantastiska och vi är helt inställda på att odla mera av denna fantastiska blomma så skulle det vara så att Du har stockrosor och får frön får Du gärna dela med Dig....jag delar gärna med mig av mina....bara att hojta!!!!! Jag har inte läst på så noga hur man odlar stockrosor men jag tänkte mig att sätta frön så snart jag kommer åt några och sedan ska de få bo i växthuset under vintern och då tänker jag att det borde kunna komma någon liten blomma nästa sommar men framförallt många sommaren 2013, bra tålamodsterapi!!!!!

 Årets första utslagna stockros.

Igår var det förmodligen min sista arbetsdag på Hermods, tråkigt för jag kommer verkligen att sakna jobbet, eleverna men framförallt mina underbara arbetskamrater! Aldrig tidigare har jag jobbat med så härliga människor, vi har haft högt i tak och humorn har alltid varit en deltagare. Men...jag kommer att ta promenader dit för att fika med dom och vi kommer att ses utanför arbetsplatsen!!!

Idag är alltså första dagen som jag har semester, lite märklig känsla eftersom jag inte haft semester på så många år, jag har ju bara varit sjukskriven. Förra sommaren var jag ju i och för sig ledig också men i år känns det som semester på ett annat sätt (om än den är obetald). Men första dagen inleddes med migränkänning vilket är typiskt när man kan slappna av men jag ska kurera den med hjälp av dammsugaren!!!!

Men först är det dags för påtår!!!!

Piffigt!!!

Tänkte få ihop en riktigt piffig blogg så här på torsdagens förmiddag men.....någon tog min inspiration!!

Solen skiner, duschen väntar, jobbet väntar, planering pågår för fullt för resan kommande vecka...spännande inlägg eller hur?????

Den vita dödenav Björn Hellberg.

Björn Hellberg hade säkert roligt medan han skrev den här boken, säkert roligare än jag hade medan jag läste den!!! Den är på intet sätt dålig men det är lite för mycket tennis och fakta för min del!

Men själva deckarhistorian är bra och spännande men det är svårt att koppla bort Hellberg medan man läser den, jag känner igen hans språk från På spåret osv. Det är nästan så jag hör hans röst läsa boken för mig!

Bäst att tillägga att jag absolut är ett fan av Hellberg men inte hans böcker ;)

Röd liljaav Nora Roberts.

Detta är den tredje boken i Roberts trädgårdstrilogi och den har jag längtat efter! Jag har ett mycket komplicerat förhållande till Roberts måste jag säga. Dels för att hon bara spottar ur sig roman efter roman och för att hon har så många olika genrer. Ibland undrar jag om hon hyr in nån spökskrivare ;)

Vad denna bok skulle handla om var ganska förutsägbart men hur skulle det gå till??? På kärleksfronten så kom det man väntat mest på ganska tidigt i boken vilket jag tyckte var bra för då kunde man gå vidare med det som skulle göras på godset.....ta hand om spöket som ställt till så mycket bekymmer för familjen Harper.

Den här trilogin rekommenderar jag verkligen!!!!

Den som vakar i mörkretav Helene Tursten.

Varning för sträckläsning skulle jag vilja säga här!!!

Irene Huss är på hugget även i den här boken även om det gått något år sedan sist och familjesituationen har ändrats genom att döttrarna har flyttat hemifrån och mer är på G.

Jag är glad att jag låg i solstolen och läste den här boken och jag visste att Blivande fanns någonstans i närheten för den är ganska kuslig. Fantasin triggas rätt gott ;)

Även i denna bok gissade jag ganska tidigt vem som var mördaren men jag var aldrig riktigt säker så det kändes inte så snöpligt som det kanske gjorde i Jungstedts bok.

Jag gillar Turstens sätt att skriva och det märks att hon är gift med en polis som kan ge henne de rätta detaljerna i polisyrket, det känns aldrig som att hon fabulerar.

Jättebonus!!!

Tänkte att jag skulle uppdatera lite om hur det går med vårt kostbyte!!

Vi mår fantastiskt bra och jag har blivit av med ungeför 80% av min värk och det känns fantastiskt härligt att kunna kliva ur sängen på morgonen utan att det gör ont överallt!!

För vår del var övergången ganska smärtfri eftersom vi inte hade något sockerberoende i bakgrunden. Blivande har mått strålande hela tiden medan jag andra veckan hade mycket värk vilket jag är säker på berodde på min kropps avgiftning. Det jobbigaste var nog just den andra veckan för vi sprang på toaletten som tokiga...och kissade!!!!

Den stora utmaningen kom i helgen då en av våra gäster hade med sig en burk med Pringles chips, den röda burken som är en av mina absoluta favoriter!!!! Men....de lockade mig inte. De var goda förr men nu kände jag inte minsta sug och det är det som är grejen. I mina tidigare försök att gå ner i vikt har det varit så många "ajaj, inte tillåtet" vilket har triggat mig och jag nästan tyckt synd om mig själv för att jag inte fått äta allt gott, nu är det inte ens lockande för jag får äta så mycket som jag älskar att äta så det spelar ingen roll. Mat och läckerheter har blivit avdramatiserade!! Vilket i sig ibland kan kännas lite tråkigt för förr kunde jag gå och längta efter att planera mat och äta, idag äter jag när jag behöver! Förr levde jag för att äta nu äter jag för att överleva skulle man kunna säga!!!

Sen måste jag göra ett tillägg till detta med att "får äta"...jag får äta allt men jag vill inte äta allt! Smaksinnet har förändrats vilket betyder att choklad lockar mig inte längre, det är för sött! Läsk likaså..... 

Tillsammans har vi tappat fjorton kilo vilket naturligtvis är en jättebonus både för kroppen och självkänslan. Trist bara att jag köpte mig ett par byxor som en vecka senare var alldeles för stora men det är trevliga smällar att ta ;)

Att detta är en kontroversiell livsstil är uppenbart för aldrig har så många haft så många åsikter om vårt försök att bli friskare och visst funderar man...är det hälsosamt med allt fett när man har kärlsjukdomar i släkten? Jo, jag tror det! Det är kombinationen av fett och kolhydrater som är farliga...inte det ensamma fettet! Det finns också de som säger att med LCHF blir man smal men dum eftersom hjärnan behöver kolhydrater....men det går inte att utesluta kolhydrater helt och hållet och då tar hjärnan det den behöver. Det sägs också att man behöver kolhydrater för att kunna motionera....jag undrar då...hur har det kunnat gå så bra för Björn Ferry efter att han gick över till LCHF för det var onekligen då han började skörda framgångar!!!

Men, det viktigaste av allt....detta är vårt val och det passar oss där vi är i livet just nu och alla gör sina egna val. LCHF passar inte alla och jag tänker inte propagera för att alla ska äta LCHF men om Du provar....stå ut några veckor innan Du ger upp om det känns tungt för kroppen behöver tid att vänja sig!!!!

Nya utmaningar!I år njuter vi till fullo av våra stockrosor som jag sådde våren 2009. Förra året kom det några enstaka blommor men i år kommer det nya varje dag. Bilden är inte den bästa men det kommer...när de blommar för fullt! Spännande är att i år har de inte samma färger som förra året.

Snart dags för mig att samla ihop mig och åka till jobbet, till vad som kan vara den näst sista dagen på den här arbetsplatsen men jag bekymrar mig inte utan förutsätter att det väntar nya utmaningar runt hörnet!!!!!

Ha en bra dag i solen!!!!

Osäker....

...på om det är nån som glömt nåt eller om det var en gåva från Pia....


Jag vägrar dö nyfiken


av Babben Larsson.

Jag läste ut den här boken för en vecka sen men har inte kunnat skriva nåt om den för den gick in på djupet. Jag trodde den skulle vara nåt helt annat än den var men den var så mycket bättre än jag kunde föreställa mig!

Det blev mycket tydligt att vi har rötterna i samma gotländska mylla och att vi växt upp med liknande värderingar. Jag tror att vår uppväxtmiljö formar oss mycket mer än vi förstår. Blivande och jag är födda åren efter varandra och borde därför ha liknande erfarenheter från skola mm men ack, så olika minnen vi har men han är uppvuxen i en riktig bruksmiljö och jag på den gotländska landsbygden. Jag fick sjunga morgonpsalm och be morgonbön varje morgon innan skolan satte igång, vi blev inringda från rast med en riktig skolklocka i mässing som fröken höll ut genom fönstret. Ibland kan jag känna när jag pratar med jämnåriga att jag är nån form av överlevande relik ;)

Tillbaka till Babben...när hon berättade om hur det var när hon gick in i väggen så stiger tårarna i ögonen för jag känner igen det, det är min berättelse men med andra kulisser. Uppenbart blir det också för mig att jag just nu står precis vid väggen och är nära att stånga in i den igen. Men det får jag berätta i ett annat inlägg....kanske....

Boken är också fylld av roliga anekdoter från hennes liv och många gånger blir jag överraskad....är Babben sån????

Egentligen finns det bara en sak att tillägga......LÄS DEN!!!!!

Igår kväll hamnade vi dessutom framför ett teveprogram som heter Sommarpratarna och då var Babben med och berättade mer....mycket bra!!!!!

Förskräckligt!!!!

Förmiddagen inleddes med mulet väder som sedan sprack upp och blev mycket vackert!!!! Det var skönt för jag hade ju lovat Pia/Anjocapi att vi skulle bjuda på ett härligt sommarväder med trädgårdsumgänge......

Men vad hände? Jo, det var otroligt fint när dom kom men de berättade att de på vägen hade haft både regn och åska i mängder....och tydligen var de tvungna att ta med det hit ;) När vi tände grillen så började det småstänka och mullra bortöver så vi flyttade in i lusthuset och medan vi åt så kom "Vädret". Det regnade på tvären så även i lusthuset blev vi våta och det blev kallt!!!

Nu har de åkt vidare till Hufvudstaden och nu är det blå himmel och sol här, så bor Du i Stockholm kan Du snart räkna med att det kommer att regna!!

Jag tror att Pia och jag "känt" varann i si så där två år och det är helt klart så att man lär känna varann ganska bra även i bloggvärlden för Pia var precis så som jag föreställt mig. Enda skillnaden är att nu har jag en röst på henne också!!! Nu är inte Pia den första jag träffat "på riktigt" utanför cybervärlden så det var inte nån överraskning för så har det faktiskt varit vid mer eller mindre alla såna här träffar....man känner varann!!!

Innan sommaren är slut hoppas jag få till ett möta till med en bloggare...vi får se om det går att pussla ihop men jag vet att det kommer att kännas likadant då....vi känner varann redan!!!!

Inga foton blev tagna utom ett förskräckligt foto som jag hoppas stannar i Pias kamera ;)

Tack för ett härligt möte....nästa gång ses vi utan regn!!!

Tanklöst!!!

Idag känner jag mig tanklös.....vilket innebär att det inte blir något blogginlägg just nu ;) ...för då måste man tänka!!!

Maten är dock förberedd tills Pia med familj anländer vilket de enligt GPS'en ska göra vid halv ett :D

Nu laddar vi om.....

....tills i morgon när Pia med familj kommer!!!

Vad vi gjort de här dagarna???? Behöver jag påminna om att det som händer i Jansbo det stannar i Jansbo.....nästan för ett och annat foto har ju dykt upp på Facebook!!!!!

Vi har i alla fall haft det mycket trevligt, ett stort tack till alla våra härliga vänner!!!!

Den farliga lekenav Mari Jungstedt.

En riktig bladvändare...igen!!!

Det är nåt speciellt med Jungstedts böcker och jag tror inte att det bara är att jag känner mig hemma i miljön. Jag trollbinds på en gång när jag påbörjar en bok av henne och glömmer allt runt omkring mig. Igår när jag läste den här låg jag till och med i solen och läste vilket jag normalt inte brukar göra utan jag brukar dra mig mot skuggan.

En av anledningarna kan vara att man lär känna personerna i boken ganska snart och får nån form av relation till dom. Det känns som att hon gör bra research till sina böcker, åtminstone köper jag det mesta hon skriver om vilket är ett plus. Jag avskyr nämligen när författaren gör missar, ett exempel var i nån bok där författaren påstod att melodikrysset gick på söndagsförmiddagar, då blir jag irriterad för det vet väl alla att det är klockan tio på lördagar ;)

I den här boken får man en inblick i modellvärlden och hur det kan vara att vara anorektiker....det känns helt trovärdigt för mig.

Det enda minuset med den här boken skulle väl i så fall vara att jag ganska tidigt listade ut vem mördaren var men det kanske beror på min rutin som mordgåtslösare ;)

Smaskiga detaljer?

Började igår förstå att det var nåt speciellt som skulle hända i Västerås den här helgen ;) eftersom körde så många amerikanare på vägen utanför oss. Vi har ju en ganska bra utsikt över vägen även om man från vägen knappt ser oss. När vi anlände Västerås nu på morgonen blev det tydligt, det började ligga många skor på vägen...det är Power Meet den här helgen. Det innebär att staden invaderas av bilar i tusentals och människor i ännu mera tusental!!!

Det är en speciell händelse både för bilentusiaster men också för alla västeråsare för det rä trevligt när det händer nåt i staden. På kvällarna går folk nästan man ur huse för att sitta någonstans längs en gata och se på alla bilar som glider fram. I morgon är det finbilscruisingen och det är naturligtvis extra trevligt!!

Vi kommer ju som Ni vet att rata hela denna tillställning eftersom vi får gäster men det är inget som stör mig, jag har gjort mitt på Power Meet och det är dessutom preskriberat för det är över tjugo år sen....och om Ni trodde att det fanns några smaskiga detaljer att berätta om det så fick Ni tji.....det hände ingenting pinsamt och finns därför inget att berätta!!!:D :D :D

Blivande och jag ska dock jobba några timmar innan vi återvänder till Jansbo och då förväntar vi oss att någon sitter där som mottagningskommitté med en iskall i handen ;)

Bilder önskades från vår träff.....ja, kanske ;)

Nätbesök!!!!

Idag är jag ledig från jobbet men har en massa saker jag måste göra....det är en alldeles speciell helg som stundar!!!

I morgon eftermiddag när vi kommer hem från jobbet gissar jag att det kanske sitter ett gäng hungriga nätvänner på gården och då ska det langas fram lite käk!

2004 var första året vi träffades här i torpet och sedan dess har vi träffats i Jansbo en gång om året. Först var det Power meet som drog men nu är det sällskapet som lockar ;) Vi har Bettan från Motala,
Micke från Ö-vik och Eva från Kir...näe, Luleå med sambo och så jag och Blivande. En del år har det varit flera men detta är kärnan i träffen :D

Vad som händer när vi träffas...ja, det som händer i Jansbo det stannar i Jansbo....men trevligt har vi alltid! Många glada skratt har det blivit genom åren!!

I år blir det lite annorlunda när det gäller maten eftersom vi faktiskt är fyra stycken som äter LCHF men jag lovar att de som inte gör det ska få en potatis till maten ;)

Men idag har jag som sagt att göra. Jag ska baka Oopsisar och frukostmuffins samt göra en bautastor bunke med coleslaw. Jag måste också fixa lite till i trädgården så den är presentabel, städa lite inne så folk kan sova där. Dasset måste städas..ja, egentligen har jag inte alls tid att sitta här!!!!!

Vädret är vackert och ska så vara under hela helgen vilket vi tackar för, på söndag är det nämligen dags för nästa besök. Då kommer Anjocapi med familj hit och självklart ska de också få sig ett skrovmål innan de drar vidare till Huvudstaden!

Som Ni hör...det är fullt upp!!!

Jansboskräcken slog till...

...igen!!!!

Mickel Räv gjorde ett besök i Jansbo som jag hoppas han sent glömmer, jag tror det gjorde ont!!!! Han mötte nämligen Jansboskräcken alias Kajsa Katt!!!!!Hoppas nu bara att han inte också mötte Lisa för hon har inte visat sig på länge...men det är ju som vanligt. Hon håller sig undan allt och alla dagtid!!!!!

Dödens öav Catharina Kjellberg.

En deckare, vilket titeln antyder, som utspelar sig på en ö på Västkusten. Den har något extra som jag inte kan sätta fingret på men den innehåller många tankar hos de olika inblandade personerna.

Berättelsen är en historia som börjar långt före det att boken börjar, gammalt släktgroll....och det är svårt att lägga ifrån sig den när man väl börjat läsa.

Jag har blivit nyfiken på författaren som skriver på ett för mig lite nytt sätt, som jag sa, jag vet inte hur men det är ett bra sätt. Jag ska leta reda på fler böcker av henne för att se om det stämmer!!!

Nu är det bestämt!!

Natten till den 18:e juli kliver vi upp tidigt och sätter oss i bilen för transport mot Trelleborg. Därifrån tar vi oss vidare till Sassnitz och Rügen. Där stannar vi till den 21:a juli då vi återvänder till hemlandet!!

Ja....det var bara det jag ville säga ;)

Tyskland tur och retur!

Häromdagen typ måndag efter husvisningen satt vi här i vår underbara trädgård pratade om att snart är det semester och då ska vi bara vara hemma och njuta. En annan häromdagen typ förrgår så sa Blivande helt plötsligt, ska vi ta en tur till Tyskland på semestern??
Jag tittade med stora ögon på honom förvånad över hans förslag...ännu mer förvånad blir jag när jag hör mig själv säga: "JAAAA!"

Jag kastade då ut en förfrågan på Facebook och tänkte att mina skånska vänner nog skulle komma med bra förslag på vilken väg som var billigast att åka, men just skånevännerna var ganska lågmälda ;) Att åka från Göteborg var ett förslag och det skulle vara trevligt för då skulle man kunna passa på att träffa goa vännen KM. Ett annat alternativ är ju att åka Helsingborg - Helsingör bila genom Danmark till Rödby och åka båten till Puttgarden. Då skulle det kunna bli möjlighet att träffa någon annan ;)

Det bästa tipset kom inte helt oväntat från Moster, använd Motormännens hemsida!!

Sagt och gjort, idag har vi suttit flera timmar och kollat!Hur vi än räknar och letar så kommer vi fram till ungefär samma summa oavsett vilken rutt vi väljer och det rä ju självklart eftersom det inte finns någon konkurrens, det är ju samma företag som kör all trafik!
Billigast blir nog att boka både färja och boende samtidigt men.....vi är tuffa och bokar ingenting!! Vi sätter oss i bilen tidig, tidig morgon den 18:e juli och styr kosan mot Malmö för att åtminstone åt ena hållet få åka på bron till Danmark!Sen tar vi oss ner genom Danmark till Puttgarden och färjar oss över där sen styr vi dit näsan pekar! Lübeck är absolut en tänkbar destination men vem vet? Vi stoppar in ett tält i bilen utifall vi inte hittar någonstans att bo men genom att göra så här är vi fria att åka var vi vill och när vi vill!! Inga besök utlovas men vi avslår heller ingenting!!!!

Enda stället som vi är helsäkra på är att vi på hemvägen kommer att ta in på Svärtinge Skogshotell :D