Eldräven och näckrosor!

Jag har alltså blivit uppmärksammad på ett problem idag med min blogg!!! Headern syns inte om man använder Firefox och jag har absolut ingen aning om varför det är så här......

Tänkte att gamla headern eventuellt var nåt knas med så därav den nya, men det spelar ingen roll...den syns inte i Firefox!!

Lite kort om det nu är nån som funderar på vad en webbläsare är...det är alltså den som omformar alla koder till den bild Ni nu har framför Er på datorn...väldigt enkelt förklarat! De flesta som läser min blogg har Internet Explorer eller Google chrome, för det har jag kollat! Det finns ett verktyg på google som gör att man kan se vilka webbläsare Ni använder.

För längesen använde jag Firefox eftersom den utan tvekan är snabbare men många sidor blir lite konstiga och det hände lite annat konstigt i min dator så jag gick tillbaka till IE igen.

Nå...en undran...är det nån som har en förklaring till varför Firefox bär sig åt på detta viset?????


Sen var det ju den där bilden som jag la in i morse....vad föreställde den?????Jag klippte alltså ut den här biten av ett stort foto och sen lekte jag lite i Photshop, visst blir det ganska skoj???

Dagen efter!

Jo, så är det...dagen efter...sista deltävlingen i Melodifestivalen!

Skönt, för årets tillställning har varit vansinnigt tråkig! Enda höjdpunkten igår var pausinslaget med de "gamla" artisterna!

Smaklöst vill jag påstå att Dolph Lundgrens inslag var även om det gav några små fniss. Det påstods i veckan att detta var årets bästa startfält och jag kan inte sluta att fundera på hur lät de låtar som inte kom med???????

Ja, nu är det två veckor kvar av detta spektakel....Andra chansen nästa lördag och sen finallördag. Några veckors uppehåll och sen det stora slaget i Oslo!!!!!

OS tar slut idag....också skönt! Jag gillar sport och tittar gärna men i år blev det lite för mycket för det har ju på nåt vis pågått dygnet om.

I veckan som kommer sätter alla "bra" teve-program igång och då kommer jag förmodligen att klaga på att de krockar och jag inte vet vad jag sak se!
Nej, nu får det vara slutgnällt!!

Igår kväll så blev vi bjudna på otroligt god thai-mat och jag ser fram emot att receptet ska trilla in i mejlboxen....framförallt den delikata kycklinggrytan, jag kan fortfarande känna den goda smaken i munnen!!

Känner idag i kroppen att vi var ute dels på hemligt uppdrag och dels på promenad hem i moddig snö. Men jag har bara mig själv att skylla....rör man inte på sig så blir det så när man väl gör det!! Att ha fibromyalgi innebär att man måste hålla i gång för att inte ha ont...så är det!! Så skyll mig själv!

Dotra hade ju tjejmiddag härhemma och det var ju med viss tvekan vi öppnade dörren och klev in i natt när vi kom hem.......men de hade skött sig och ännu har ingen av grannarna ringt på för att klaga!!!

Men, jisses vilken trist blogg det här blev.....avslutar med en bild som väl är lite kul i alla fall....Nån som kan se vad det är??????

Guld...och vårkänslor av annorlunda slag!

Det var en härlig morgon att vakna till idag, på radion upplyste de genast oss som nyss vaknat att curlingtjejerna tagit guld medan vi sovit på våra små rosenöron!!! Härligt!!!

Medan Blivande Maken snarkade vidare så klev jag upp och gick ut och satte på kaffet och skulle sedan hämta tidningen...men, där det borde ligga två tidningar låg det ingenting mer än några små dammtussar!!! Ringde genast numret för utebliven tidning men fick då bara i örat att de hade inte tid att prata med mig!!! Jag fällde upp persiennerna och kunde konstatera att vädret var inte nån ursäkt för utebliven tidning!

Vid det här laget är Kajsalisa riktigt irriterad...tidningen är lika självklar som elen, vattnet i kranen eller kaffe på sängen på födelsedagen! Jag fick slå på datorn men tog sen kaffekoppen och ställde mig vid rumsfönstret och tyckte synd om mig själv...då fick jag syn på honom...tidningsbudet!!!! Helt klart en ovan sådan för vid varje ytterdörr läste han sin lista noggrant för att sedan i sakta mak plocka upp de tidningar som skulle delas ut i trappuppgången...då upptäcker han tydligen att han inte har några nycklar så tidningarna får fästas på respektive dörrhandtag!

Det här tidningsbudet har verkligen förstått detta med att fånga dagen och ta det riktigt lugnt i livet och njuta av varje ögonblick för det tog honom en halvtimme att fästa tidningarna på 13 portdörrar....jag är glad att han inte hade några nycklar för då fick jag åtminstone mina tidningar till påtåren!!

Vårkänslor fick jag dessutom när jag fick sätta på mig morgonrocken och kila de tre trapporna ner för att hämta mina tidningar...ungeför som att hämta tidningen på morgonen i torpet även om risken är bra mycket större att skrämma livet ur någon med den blå slitna fleecemorgonrocken och de oranga ENJO-fibertofflorna här i stan än ute i torpet!! De vilda djuren är inte riktigt lika känsliga!!!!

Apropå vårkänslor...nu sitter jag vid datorn med balkongdörren öppen och ute sjunger fåglarna! Det är fortfarande massor av snö men det droppar ivrigt från taket så visst är det vår i luften!!!!

Februari Snackis!

På vår lokalradio så har de dagligen en liten stund som heter dagens snackis och det är då lite av varje...stort som smått. Ibland intressant och ibland är det lagom att gå och sätta på kaffet medan de pratar!!

Jag är dock säker på att månadens snackis måste vara snön. Alla pratar om snön och alla kan prata om snön hur länge som helst! Inte utan att jag funderar på vad vi hade pratat om om det inte kommit så här mycket snö...hade Sverige tystnat då??? Nej, vi hade nog pratat om vädret i nån annan form då för vi lär ju vara det land som pratar om snö allra mest!

Idag har jag varit ut till skolan som ligger ofantligt vackert ute på landet och där är det verkligen gott om snö, det finns hur mycket som helst och det är vackert! Vi gick igenom Office Publisher så nu förstår jag programmet lite bättre. Jag har förvisso lyckats få ihop en broschyr på egen hand men några små justeringar ska jag göra samt ta några nya foton nästa vecka när min uppdragsgivare har stylat rummen lite! När det är klart ska jag börja på hemsidan..men det kliar redan lite i fingrarna på mig nu så kanske påbörjas det redan ikväll för man måste ju passa på när energin finns. Fast egentligen finns inte energin utan det är väl lusten som finns för just nu känner jag mig sliten och öm i kroppen.

Anledningen till att jag beklagar mig är att jag verkligen ser fram emot att OS ska ta slut, först jobbar man och sliter hela dagen och normalt sitter man ju i lugn och ro i soffan och ser på teve på kvällen. Men nu, nu när det är OS...ja, jisses så jag sliter! Jag stavar upp för backar, kastar mig utför stup, glider på skorna och jagar puckar så gott jag kan....är det undra på att jag har ont i hela kroppen? Ja, ja...på måndag är allt som vanligt och jag kan sitta avslappnad soffhörnet igen i fyra år framöver!

Jo, vad jag egentligen skulle berätta när jag nu satte mig vid datorn, för ikväll tänker jag inte jaga pucken, det får damkronorna göra själva, det var att jag kände ett visst hån skräna ur bilradion när jag satte på den och åkte från skolan i kväll...de spelade den här...


En styvmors dagbokav Fay Weldon.

Det här var absolut inte en bok i min smak. Titeln lockade mig då jag har rollen som styvmor men inget i den boken kändes bekant!

Hela boken är bara en lång psykoanalys och visst kan sånt vara intressant men näe, jag blev uttråkad. Pocketupplagan som jag läste var dessutom så dåligt tryckt så jag fastnade i horungar och floder....

Ja, ja...jag vet att jag påverkas lite för mycket av mitt skolarbete som just nu till stor del handlar om just typografi, bild och grafisk design. Men...detta hade stört mig utan den nya kunskapen men då hade jag kanske inte kunnat namnge dom!!!!

Ja...läs Ni boken men det finns många böcker som är betydligt roligare!!!

Karriärbyte!!!

I två dagar har jag försökt ladda ner ett tillägg till Officepaketet för att klara denna periods uppgift. Vi ska lära oss Access eller rättare sagt vi ska få en inblick i databasens värld. Jag var fullt övertygad om att jag hade det i min dator men hakan blev lång när jag letade...det fanns inte! Nå, inga problem för vi har en konto på ett ställe där vi får ladda hem såna gratis...och lagligt.

Sagt och gjort, jag laddade hem det och skulle sedan bränna det på skiva för att öppna...men tji fick jag. Det gick bara inte! Detta är definitivt inte min starka sida för just den biten har inte roat mig men jag klarade ju av det i höstas när jag skulle hämta hem Expression web så jag trodde det skulle bli en enkel match...jo, tjena! Jag slet mitt hår men inte hjälpte det. Till sist fick jag ta kontakt med min privata datarådgivare och erbjuda en middag!

Datarådgivaren kom hit igår och även han hade problem, vi höll på i flera timmar. Vilket i och för sig var en tröst för mig för då var det ju inte bara jag som var dum! Men som den kunnige datarådgivare han är så kom han på att den kanske låg dold i Office-paketet....och titta, där låg den och sa absolut ingenting. Jag hade alltså ingen aning om att det kunde ligga där och bara vänta på att jag skulle konfigurera! Just då kändes det som att det var dags att byta karriär...mot....Inget ont i att städa för alla som utövar det i sin profession har all min respekt! Nå nu när jag sovit på saken så ska IT på en ny chans...man kan ju inte veta allt!!!

Idag bär det av ut mot Sveriges näst vackraste ö...Engsö. Jag ska träffa min "uppdragsgivare"...vill jag göra mig lite märkvärdig skulle jag kunna kalla det för en kundträff men med tanke på gårdagens erfarenheter så avstår jag!!!!!

Dotra sjutton år idag!!!!

Idag har vi födelsedag i huset...Dotra fyller sjutton!!

 Här är styvdotra i juni 2009.

Vi kommer inte att fira det så mycket idag men på fredag firar vi med familjen och på lördag ska hon ha tjejmiddag härhemma!!!
Me like Facebook!

För några år sen så vägrade jag bara att befatta mig med Facebook, kunde inte förstå vad det skulle vara nödvändigt att hänga på....nu förstår jag!

Sista tiden så har jag hittat eller blivit hittad av flera goda vänner från förr!

Idag skulle det ha kommit hit en god vän från förr, vilket jag berättat om flera gånger, men tyvärr fick hon magsjuka och det var jag glad för att hon inte ville smitta ner mig med....har liksom inte tid med det!

Ikväll satt jag och spelade spel medan jag väntade på att maten skulle bli klar, den stod i ugnen. Rätt som det är får jag se att det blinkar till i vänförfrågan och jag funderar på vem det kan vara, kan liksom inte komma på att skulle kunna finnas fler vänner i förskingringen!!!

När jag klickar på ikonen går det som en stöt genom mig....en tjej som jag gick postkassörsutbildningen tillsammans med i Stockholm 1980!!! Jag har försökt leta efter henne för nåt har sagt mig att hon borde finnas på Facebook men hon har ett ganska vanligt namn så när jag sökt så har det kommit upp åtskilliga med samma namn. Men...nu hade hon hittat mig!!!

Ni kan inte ana hur kul jag tycker att det är....det finns klara fördelar med att ha ett unikt namn!!!!!!

Mera Facebook åt folket!!!!

Ja, annars då....jo, jag har idag kommit på vad min slutuppsats ska handla om...jag har bytt uppdragsgivare gällande trycksaken och hemsidan.....det går bra nu!!!!

Sport och alkohol!

Det var ingen kul match att titta på men resultatet var desto roligare.....Sverige vann över Finland i hockey i morse!!!

Men är det nåt jag reagerar på och det riktigt starkt så är det att man serverar alkohol i arenan. Jo, jag vet att man gör det här i Sverige också men det gör inte saken bättre. Alkohol och idrott hör inte ihop!!!

Att man väljer att gå till en pub och ser på ett evenemang på storbildteve tillsammans med likasinnade må vara en sak men att stå på läktaren med ölglas i handen...näe, det ser illa ut!

Jag har dessutom lagt märke till under åren att det är synnerligen vanligt att olika ölmärken sponsrar idrottssändningar på teve. Om det vore lite stake i idrottsvärlden så borde det förbjudas!!!

Idrottstjärnor är många ungas förebilder och alkohol är ingen förebild!!!!


Blandad kompott!

Idag har jag en känsla av att det blir en väldigt blandad blogg, som Ni vet så låter jag ju bara fingrarna löpa när jag skriver mina bloggar men det kanske märks att hjärnan inte alltid är inblandad?!

 Lisa njuter doften av barkmylla genom att stoppa ner nosen i en orkidé och vända ryggen åt den snöiga utsikten.

Att ta sig till och från skolan under fredagen var absolut inga problem. Visst fick vi en del snö men inte värre än tidigare under denna vinter. Igår morse däremot då snöade det och blåste och jag fick riktiga gotlandsvädervibbar!!! Vad jag menar med gotlandsväder? Jo, det är när en fantastisk vårdag på en halvtimme förvandlas till en våldsam vinterstormdag!!


Minns faktiskt ett tillfälle när mamma och jag åkte till stan *läs Visby* och skulle handla en lördag. Det var verkligen vår i luften och vi båda satte på oss de då moderna platåträskorna och åkte till stan glada i hågen! Ett par timmar senare hade scenen förändrats totalt, en halv meter snö blockerade vägarna och här och var så var vallarna betydligt högre än så. Vi kom till bryan i Vall (där en av scenerna i Lundells Jack för övrigt spelades in på 70-talet) där fastnade vi...fick hjälp loss och kunde fortsätta. 1 kilometer efter Hogrän kyrka tog det sen tvärstopp, då satt vi oåterkallerligt fast! Två kilometer hem varav den ena kilometer var en kvia utan några som helst snöhinder! Nå, i Hogrän som på så många andra ställen på öi finns det goda sockenbor så vi fick komma in och värma oss och ringa, detta var långt före mobilens tid, till pappa som fick låna grannens traktor för att komma och hämta oss. Minns att jag fick låna ett par seglarstövlar av familjen Svensson, som var för små och kalla i denna vinterstorm. Ja, så fort kan ett snöoväder komma på Gotland.

 Så här såg det ut från köksfönstret i morse! Snö ända upp över karmen och då ska man veta att vi bor på tredje våningen.

Tillbaka till Västmanland och nutid. Det var klasstvå-varning men vi bestämde oss trots allt för att åka till skolan för dessa helger är så otroligt viktiga. Vägarna var dock inte så farliga som man kunde befara och vi såg endast en bil som placerats lite annorlunda, i en snödriva i en rondell!
Hela lördagen ägnades åt att ömsom se på läraren och ömsom titta ut för att bevaka vädret. När klockan var två gav vi upp och åkte hemåt, fortfarande var vägarna bättre än man kunde tro...ända tills vi kom till Västerås där började det riktiga kaoset. Men vi hann till stationen och lämnade av de som skulle med bussar vidare ut i landet och sen handla lite och sen hem!!! Det var riktigt skönt att bara få slå ner rumpan i soffan och njuta av värmen!

En son kom och åt med oss och såg melodifestivalen. Jag tycker att Melodifestivalen är tråkig men kan ändå inte låta bli att titta. Vad vi tyckte annars? Ja, sonen hade missförstått hela tävlingen tror jag för han röstade på Timoteij, som i och för sig var en trevlig grupp men jag hade personligen lite svårt för den nasala sången, sonen röstade på dom ett par gånger tror jag ända tills jag upplyste honom om att de tävlade i musik och inte i skönhet!!!
Själv gillade Darin och hårdrockstjejerna och de gick ju vidare så vi får väl se vad som händer i framtiden!

Efter melodifestivalen åkte sonen vidare för att se på nån film hos nån kompis men blev en timme senare avlöst av sin lillebror med fästmö och kompis. De delade då den svenska häftiga upplevelsen att vinna ett OS-guld och ett OS-brons med oss för att sedan åka hem vid midnatt för att åka pulka....påstod de! Här måste tilläggas att bronset togs av en med västmanländskt blod i ådrorna!!!

Under hela kvällen hade jag telefonkontakt med två av mina skolkamrater som satt på ett tåg på väg mot Göteborg. När tåget väl gick från Västerås så gick det bara fram och tillbaka för att bromsarna inte skulle frysa fast då det var stopp längre fram. De blev sedan stående i Kolbäck under lång tid, nästa rapport så stod de i Arboga sedan i Örebro och till sist blev de stående i Hallsberg om jag inte missförstod helt. Fri bar förvisso men jag skulle tro att de hellre hade kommit till hemmets lugna vrå. Straxt efter sju fick jag ett sms i morse som sa att de var nu 800 meter från stationen och för en dryg timme sen så var de hemma...man kan påstå att det var långt mellan Västerås och Göteborg den här helgen!

Ja, nu ska vi försöka städa lite här hemma då jag i morgon får besök av riktigt god vän från "förr"!

Om Ni nu skulle tycka att jag använt mycket konstiga ord i den här bloggen så får Ni väl be om översättning!!!

Men snälla.....

...när ska det ta slut?????

Jag har verkligen gillat den här vintern för är det vinter så ska det vara snö, men nu är det väl ändå tillräckligt?

Idag när jag vaknade så sa dom på radion att det kommit en del snö under natten så jag tittade ut. Jo, nog hade det kommit en del men värre är att det kommer fortfarande snö och tydligen ska det snöa hela helgen!
Var ska vi göra av all snö?

Jag börjar bli orolig att midsommarstången i år kommer att tillverkas av snö för är det verkligen rimligt att all denna snö ska hinna försvinna till dess?

På radion går trafikvarningarna varma, olyckor överallt. Det är ju som jag sa igår skolhelg den här helgen vilket innebär att vi måste ju ut och åka då vår skola ligger på riktiga landet.Kanske kan detta vara en idé??

Håll Er inne Ni som kan!

Jag är hög!

Just nu är jag lite hög på livet....det är väl underbart! Jag ska försöka hålla i den känslan så länge jag kan för jag vet att det kommer dagar då det inte känns så!

Idag har jag avslutat den första delen av min praktik och jag har haft det så fantastiskt skojigt! Jag älskar verkligen att jobba som pedagog, glädjen att se när någon lär sig nåt nytt är en riktig endorfinkick! Jag har dessutom lärt mig nåt om mig själv.....jag, Ia, har en massa tålamod som jag inte visste att jag hade och som säkert ingen av de som känner mig väl heller visste att jag hade.

Jag har noll tålamod med saker som jag själv ska utföra men när jag har pedagogens skor på mig så händer nåt, jag måste använda all min kreativitet för att hitta olika vägar för att "eleven" ska förstå...jag tror att det är utmaningen i detta som ger mig tålamod. Men det är häftigt och det gör mig lite "hög"! Nå, nog med självgodhet ;)

När vi avslutade för dagen fick jag en fantastisk tulpanbukett....Jag älskar tulpaner så det kunde knappast bli bättre....och ännu bättre....de vill fortsätta så efter sportlovet så kör vi tre gånger till!!!!!

Lunchen igår.....var jättetrevlig! Men, att på en timme gå igenom våra respktive senaste tjugo år var ju nästan omöjligt så vi kommer att ses igen...snart! Och..jo, vi kom ihåg att andas lite då och då :P

Den här helgen är det åter skolhelg så här lovas inga inlägg förrän tidigast söndag...men vem vet?!

Outgrundliga äro Herrens vägar...

...jo, det skulle nog kunna passa som rubrik på dagens blogg men var inte oroliga det ska inte bli en religiös blogg!

Idag ska jag äta lunch med Bästa Vännen och en Bra Vän sen långt tillbaka i tiden. Vi tre umgicks ganska mycket i början på 80-talet då vi alla tre var tillsammans med varsin kille i ett killgäng. Usch, så knäppt det där låter men så var det!! Killarna hade varit kompisar sedan barnsben och tjejerna hade väl kommit och gått litegrann men vi tre var väl de som hängde med längst eller åtminstone trivdes bäst tillsammans!

Bra Vän och jag var lite yngre än de andra så vi fick ofta sitta hemma och se på teve när de andra mer vuxna gick ut på krogen dessutom hade vi båda såna jobb som inte var 7 - 4 på vardagar. Jag jobbade ju på Posten (om Ni nu minns den inrättningen) och det innebar att man jobbade lördagar bland annat, Bra Vän jobbade inom vården med allt vad det innebar.
En nyårsafton åkte hela gänget glatt iväg till en hyrd stuga i Sälen medan jag tog tåget till Västerås (jag bodde och jobbade i Sth på den tiden) och Bra Vän och jag fick roa oss hemma med god mat och dryck...och teven!

På den tiden fanns inte mobilen i var mans ägo så nån puss och kram och gott nytt år från våra älskade kunde vi ju bara drömma om. Minns att vi gjorde ett tappert försök att komma in på en dansrestaurang här i stan, Casablanca, men...vi blev stoppade i dörren med orden "Ni är för unga!"

Det tog slut mellan Bra Vän och hennes kille men kontakten kvarstod och så småningom träffade hon en ny vän, det tog slut mellan mig och min kille och efter det så blev kontakten mer och mer tillfällig. Sånt som händer!

Bästa Vännen och jag har ju som Ni vet hållit kontakten under alla år men antagligen för att vi hade ännu mera gemensamt och för att vi fick våra barn ganska samtidigt. Livets vägar är dessutom många och krokiga.

Idag ska vi då äta lunch tillsammans, något vi försökt få till under lång tid men inte lyckats. Det är märkligt men trots att Västerås inte är nån stor stad så är det sällan man springer på varandra, man utvecklas åt olika håll, skaffar olika umgänge och olika intressen och stöter därför inte automatiskt ihop. Vi bor dessutom inte geografiskt nära varann.

Nästa spännande möte kommer på måndag, då ska jag bjuda ytterligare en Vän på lunch härhemma. Vi insåg nämligen när vi hittade varandra på Facebook för ett par veckor sen att vi har så mycket att prata om som inte lämpar sig för offentliga platser så vi bestämde att ses på hemmaplan.

Den här vännen var ett stort stöd för mig under en av mina jobbigaste perioder i mitt liv. Vi jobbade på samma ställe och såg ofta till att få gemensamma luncher och fikaraster. Hon lät mig prata om det som var jobbigt och hur hon orkade förstår jag inte riktigt så här i efterhand men det gjorde hon. Hon och jag umgicks en del med barnen när vi var lediga och när våra barn drabbades av vattkoppor samtidigt så passade vi på. Äldste sonen lärde sig bland annat att cykla hemma på hennes gata när de var sjuka!!!

Visst är det väl härligt att ha flera spännande möten inbokade?!


Guld!

Guldmedalj två dagar på raken....visst är det väl spännande med OS??

Sextrakasserad!

Hela dagen har vi som är trogna radiolyssnare kunnat höra på nyheterna om de kvinnliga skådespelarna som blivit sextrakasserade av manliga kollegor. Min första tanke var...varför anmäls det inte?

Men sen började mina tankar vandra och jag drog mig till minnes. Jag jobbade ju under många år som postkassör och då på brevbärarkontor vilket innebar att vi servade våra manliga kollegor som var bland annat lantbrevbärare. I den gruppen fanns det några stycken som man faktiskt undvek att hamna i små förråd eller bankvalv med. En av dessa herrar fick sig faktiskt en rejäl tjongablängare av mig vid ett tillfälle vilket i fortsättningen innebar att jag fick förvisso vara ifred men jag blev också ganska illa behandlad av honom...men det var det värt!!!
Jag minns med fasa den gången jag skulle lära mig "hans" linje, vi skulle tillbringa ungefär fem timmar i en bil som skulle färdas både genom samhälle och skog. Det gick bra men jag var glad över att bara behöva "öva" med honom en dag då det var hemmaplan för min del och jag redan kunde hans linje i princip!!!

Ja, varför anmälde jag det inte??? Därför att jag hade inte blivit tagen på allvar, vi var många kvinnor som upplevde samma sak men ingen kom ens på tanken att anmäla!

Det finns en allmän inställning om att man får tåla och att vi kvinnor ofta överdriver saker och misstolkar! Vi ska vara glada att männen uppskattar oss!!!

En sak är i alla fall säker, skulle detta hända mig idag så skulle det inte gå obemärkt förbi!!!


Söndag!

Ja, helgen fortsatte i ganska lugnt tempo. Igår bara lugnt och skönt. Idag ganska lugnt bortsett från ett födelsedagskalas med massor av goda pajer....om jag nu råkat gå ner nåt gram den här veckan så blev det ändring på det idag!!

Det innebar också möten med det förflutna, visst låter det dramatiskt? På ett vis är det det också men otroligt nyttigt för mig som har svårt att möta människor som kände mig innan jag blev sjuk, jag vet att de inte möter samma människa idag men jag ser ganska lika ut. Det är också ganska märkligt hur man faller in i sina gamla roller som man tog eller fick för trettio år sen.

Just detta gör att jag aldrig skulle kunna tänka mig att gå på en klassträff, jag vill inte möta mig själv helt enkelt!

Nu låter det som att jag var en hemsk och otrevlig människa förr men det tror jag inte men jag var inte den jag är idag. Naturligtvis förändras vi alla vartefter åren går, det vore konstigt annars. Men själv trivs jag bättre med den person jag är idag och det är också den personen jag vill att människor ska träffa men som sagt, invanda roller är svåra att byta bort.

Oj, det där lät lite flummigt så här på söndagskvällen och jag medger att jag borde ha kunnat utveckla mig lite mera men faktiskt så var det mest bara några tankar som for genom huvudet och kom ut genom fingrarna!!!!

Mons Kallentoft


  

Jag har läst båda böckerna nu i en följd och jag vet fortfarande inte vad jag tycker om honom som författare och som romanfigurskapare.

Nånting säger mig ju att jag borde tycka att de är jättebra för jag kan ju inte hålla mig ifrån böckerna och läser oftast så länge att boken slår mig på näsan när jag somnar!

Böckerna utspelas i Linköping och eftersom jag är ganska bekant med den staden så kan jag ju följa med för det mesta och det gör ju att böckerna blir lite extra spännande. Men att få sina fördomar slängda i ansiktet är obehagligt och kanske är det därför jag känner en viss tvekan till böckerna...en kvinnlig polis har inte alkoholproblem, en mamma behandlar inte sitt barn på det viset. Det ger en besk smak i munnen och skrivande stund kanske jag förstår varför men jag går inte in nåt närmare på det.

Men läs dom gärna och bilda Er en egen uppfattning!!!!

Inget...

..nytt på den kajsalisiska fronten. Kajsalisa är trött som en röd gnu....fel, Kajsalisa är dränerad på all energi!!!

Men med en helg som fortsätter som den börjat så ska nog lite energi återvända till på måndag.

Igår var vi till svärmor och fikade en stund på eftermiddagen eftersom vi ändå lovat att skjutsa Dotra och hennes kompis till en annan kamrat i Surahammar. Det var där jag upptäckte att det fanns ingen som helst ork och energi kvar i kroppen...jag, nästan bara föll ihop på hennes soffa.

Nå, vi handlade med oss fast-food från ett av fast-foodställena i tidigare nämnd metropol och sen åkte vi hem och bara tittade på teve. Jag var så trött så jag orkade knappt dricka nåt fredagsvin....

I morse vaknade jag av att det kom en Lisa som var väldans gosesugen men eftersom klockan var drygt sju var det väl inte mycket att säga. Upp och fixa lite kaffe!!

Tagit det lugnt resten av dagen, lite dusch, lite städning, lite handling...kolla lite invigning av OS...nu dags att tillreda kvällsmaten!!!!

Vilken otroligt spännande blogg va???            

Kniven mot strupen!

Kanske minns Ni att jag skrev en blogg den 3:e december som handlade om när jag och Bästa vännen var på fotograferingen...och att jag då nämnde att vi var ute och åt efteråt med våra käresta? (tyvärr kan jag av nån underliga anledning inte länka till den)

Vi var ju absolut inte nöjda, maten smakade förvisso bra men det dröjde länge innan den kom in och då valde vi en speciell meny som de borde ha haft på G i köket. Vi beställde mera öl till maten för den första hade ju tagit slut medan vi väntade. Den ölen kom när vi ätit upp maten. När vi ville betala fick vi be om det många gånger och till sist resa oss upp för att gå innan vi fick notan....ja, vi var minst sagt missnöjda!

Den restaurangen var med i "Kniven på strupen" igår. Jag hade inte möjligheten att se programmet men ägaren har länge hotat med att stämma Strix om de visade programmet för det var bara fejk enligt honom. Idag kan man läsa om detta i
Aftonbladet.

Vad jag tänker om detta behåller jag för mig själv...men jag tror att någon hade för stora förväntningar!

Imponerad!

Igår hade jag ju foton av två fåglar i bloggen, att den ena var en sidensvans visste jag men det var totaltomt i huvudet när jag skulle skriva namnet....det fanns bara inte!
Hur Ni kan se att det är en sparvhök är för mig helt obegripligt...jag tycker alla rovfåglar ser likadana ut...tummen upp för Magga och Ingrid! Jag har sagt det förr men säger det igen...gotländska kvinnor kan...jag hoppas få räkna in mig bland dom så småningom!!!

Idag snöar det på bästa julaftonmanér och jag försöker läsa om hur man gör en trycksak!!!!

Snabbis!

Oj, oj...livet är fyllt av uppgifter...men det är skoj!!!

Tänkte bara lite snabbt visa vad vi hade för besök i trädet utanför vår balkong i helgen!!!

Nån som är expert på rovfåglar och kan tala om vad det är för sort???
Kvalitén är inte den bästa för jag har inte nåt teleobjektiv men nog syns det att det är fåglar?!

Vad tyckte jag?

Jo, jag såg reprisen igår.....

Vad tyckte jag....? Ja, jag vet inte.....börjar fundera på om jag blivit gammal och tråkig eller om det är nåt annat allvarligt fel för jag tyckte själva tillställningen var ganska trist.

Låtarna ja, jag tyckte jag hade hört dom alla förut!!! Men Salem al Fakir gillade jag så den var solklar för mig men resten....ganska slätstruket!

Det som jag trodde var en hårdrocksgrupp från Eskilstuna gjorde en låt som i och för sig var bra men den kom aldrig igång, lika var det med Jenny Silvers låt. Jag vill ha låtar som har tydliga refränger som fastnar hos mig!!

Om man bortser från musiken som väl egentligen är det man ska fokusera på så var det trevligt att se Jessica Andersson redigt klädd och hennes låt var inte så illa.

Programledarna...tja, den ende som jag tyckte gjorde bra ifrån sig var Måns för han försökte inte ens vara programledare utan verkade bara göra så gott han kunde. Christine tycker jag alltid blir lite för mycket och Dolph...ja, vad finns att säga? Jo, nu vet jag...hans sommarprogram för nåt år sen var bra!!!

För övrigt ska jag väl skaffa mig en korsett för det verkar vara på modet men själv ska jag komma ihåg att sätta på mig klänningen utanpå!!!

Tycker Ni att jag låter negativ och tråkig...helt okej!!!! Nu mot skolarbetet!!!


Igår....

...hade jag skrivit en lång och ganska bra blogg med mycket trevligt innehåll och information...men precis när jag publicerat så upptäckte jag att innehållet inte var aktuellt...så då blev det ingen blogg alls!

Innehållet bestod av en tävling som jag upptäckte på en sida som jag brukar besöka, en sk webbutik, och även om jag aldrig brukar vinna såna tävlingar så kände jag att det kunde vara kul att dela med mig till Er av denna härliga butik men som sagt...när jag väl publicerat så upptäckte jag att tävlingen var gammal för den gällde oktober månad. Kontentan av detta är att man måste pyssla om sin hemsida och ta bort inaktuellt material!

Oj, vad jag pladdrar idag...möjligtvis beror det på att Blivande Maken bakom mig snarkar hårt trots den sena timmen eller på att jag väntar på att klockan ska bli 9.45 så jag kan slå på teven för att kolla lite melodifestival!

Vi var ju borta igår kväll och åt felskuren älg som för övrigt var mycket gott!! Men vi var hos vänner som inte ens har melodifestivalen på i bakgrunden...så idag blir det repris. Jag vet just ingenting mer än det jag hört Mannheimer och Tengby nämna för hur mycket jag än höll ögonen öppna kunde jag inte se att DN skrev ett enda ord...bra!!!

I bästa fall kommer det en blogg med nån form av innehåll senare idag!!

Snö, is och dimma!Igår hade vi som jag nämnde lite tö ute och genast så satte istapparna fart att bygga sig stora. Eftersom vi bor högst upp så har vi förmånen att se dessa konstverk på nära håll.

Men dessa av naturen skapade konstföremål kan också vara riktigt farliga varför jag idag på morgonen började med att fotografera dom och sedan slå ner dom med skaftet till moppen. Jo, jag kom faktiskt ihåg att se efter så ingen stod nedanför eller att det stod nån bil då vi har garage nedanför. Dessa istappar ser kanske inte så stora ut på bilden men de längsta var uppemot en meter långa och minst en decimeter i diameter...rejäla doningar med andra ord!!! De skulle göra förskräckliga skador på en bil och vad de kan göra med en människa ska vi nog inte ens tänka på!!

Vad händer hos Kajsalisa idag? Ja, det händer nog inte allt för mycket då kroppen onekligen tagit stryk av allt excelstuderande. Jag satt hela dagen igår och det är lätt att glömma bort all ergonomi man lärt sig genom åren då excel är ett mycket spännande program. Excel och jag höll sams nästan hela dagen igår, mot slutet hade vi lite olika åsikter om hur saker skulle genomföras vid konsolidering men jag fick ju ge mig!!!!

Jag har några uppgifter kvar för jag var tvungen att ge mig igår kväll för allt gick bara runt i huvudet och jag hade problem med att komma ihåg vad jag hette...det brukar vara ett säkert tecken på att man bör ge sig!!! Men dessa sidor ska jag ta idag men sen måste jag nog försöka att ta det ganska lugnt. Vid snart femtio års ålder och efter 35 år med värk ska jag kanske börja lyssna på kroppen!! Oj, det där lät tycka-synd-om-mig men det var faktiskt ironi!

Vad händer i helgen? Jo, i morgon ska vi ut till en av stadens förorter och röja, vi tar med oss de tre aporna Anders, Göran och Ove!!!!


Snö i mängder!

Idag ska Ni slippa mina "tyckligheter" och få bara en helt vanlig rapport och väder och vind och annat smått och gott!!!

Det snöar...idag också!!! Det verkar som om det finns obegränsade mängder med snö som ska ner, just nu känns det nästan som att vi kommer att fira en vit midsommar! Jag menar alltså snöig....inte vit i andra aspekter men vem vet det kan ju bli så också!

Vet inte för vilken gång i ordningen jag hör portis köra runt med sin maskin och ploga snö....femte på ett dygn kanske!

Men idag ligger det runt nollan här så jag hoppas att alla barn är ute och passar på att göra snögubbar för det är nog första dagen sen jul det varit sån snö!Själv sitter jag vid datorn och pluggar excel hela dagarna och börjar snart bli redo för att lösa deckargåtan vi fått i uppgift att lösa med hjälp av Excel...är det nåt som är sugen på att själv prova sina kunskaper i excel så får Ni mejla så skickar jag förutsättningarna för att lösa gåtan!!!!

Om jag nu ska gnälla lite så tar det på kroppen att sitta vid datorn hela dagarna så om jag bara kan lösa gåtan idag så ska jag ta ledigt från alltihopa i morgon och göra nåt kul....åka och handla mat kanske!!!!! Eller kanske städa?!Eller varför inte drömma om våren???

Skolkritik!

Igår skrev jag om våra unga och hur vi bör behandla dem och dagens reflektion går i samma anda men nu handlar det om skolan. Det finns mycket man kan säga om skolan inser jag när vi nu försöker hjälpa Dotra att få ordning på sin tillvaro i skolan. Det bör dock tilläggas att det inte går dåligt för henne men det är en stor omställning att börja gymnasiet och här kommer min första kritik.


Varför förbereds inte eleverna bättre inför gymnasiestarten? För vår tjej har det varit en stor omställning att helt plötsligt ta ett stort eget ansvar, att själv lägga upp sina studier. Att ha riktigt stora läxor och ständigt nya prov. Det tycker inte jag är fel men det är fel att inte högstadiet förberett dem. I andra delar av livet så ska allting bli allvar fort, jag tänker på olika sporter där man inte får leka av sig utan det ska tänkas elitistiskt tidigt. Hockeyungdomarna tränar tre-fyra gånger redan vid tio års ålder och gymnasterna ska vi bara inte prata om…då är det inte tal om att barn ska vara barn. Men när vi kommer till skolan som ändå ska förbereda barnen på livets allvar så kan man få ”leka” ända upp på högstadienivå!
På högstadiet kan man få komma en kvart för sent och läraren bara suckar, man kan skylla på allt möjligt och omöjligt att läxorna inte är gjorda det liksom bara flyter förbi.
Jo, jag är medveten om att jag som förälder har ett ansvar att lära barnen hur man uppför sig men jag måste ha stöd från skolan. Spelar ingen roll om jag ”predikar” hur viktigt det är att komma i tid om inte skolan ser till att det blir konsekvenser om man kommer för tid, min roll som förälder undermineras.


Just nu pluggar vi mycket matematik och senast igår satt vi i tre timmar eftersom det är ett prov på torsdag. Av olika anledningar som inte är intressanta i sammanhanget så kände jag lite hopplöshet inför detta, jag förstod inte hur vi skulle kunna få ihop ett helt kapitel på bara en kväll för Dotra var mycket tydlig i att hon begrep inte ett jota av detta. Vi bet ihop och satte igång. Ekvationer och formler – jag måste i det här berätta att just matte inte är min starka sida men eftersom jag läste in matte A och B för ett tiotal år sen så sitter något i bakhuvudet och läroboken är ett bra hjälpmedel.
Medan vi sitter där så inser jag att hon förstår och att hon till och med är riktigt bra på matte men har av någon anledning fått för sig att hon inte kan!!!
Hon löser de flesta talen med en iver som är sällan skådad och med en kunskap som vare sig hon eller jag visste att hon ägde…toppen!!!!


Nu kommer min nästa kritik…hur fungerar egentligen betygssystemet? Är det enbart upplagt för att lärarna ska ha lätt att sätta betyg????
Kanske är det tänkt som en utmaning att kunna plugga för olika betyg genom att ha olika nivåer men åtminstone för Dotra ger det precis motsatt effekt. Ett exempel dök upp igår när vi höll på med matten. Observera att siffrorna är fiktiva!


För att få G ska Du ha åtta rätt på A-uppgifterna.
För att få VG ska Du ha åtta rätt på B-uppgifterna.
För att få MVG ska Du ha åtta rätt på C-uppgifterna.


Dotra hade vid första provet fem rätt på A-uppgifterna och åtta rätt på B-uppgifterna men fick då veta att eftersom hon inte klarat A-nivån så kunde hon inte få mer än G. Detta uppmuntrar inte till att försöka på en högre nivå!
Dotra har en förmåga att göra enkla tal svåra medan de svårare talen är enkla för henne och jag tycker då att det borde uppmuntras och det skulle definitivt ge henne ett bättre självförtroende i matematik!


Men det är klart det är lätt för läraren att bocka av i en lista…har inte klarat A…alltså kan det inte bli nåt annat än G trots att en elev kan ha klarat både B och C-uppgifter med glans! Detta gäller även i andra ämnen men blir väldigt tydligt just i matematik!


Naturligtvis vet jag att det inte är lärarna själva som hittat på detta system men det vore intressant att höra vad lärarna tycker…vad tycker Ni andra?

 


Älskade unga!

Att jag älskar ungdomar är nog ingen nyhet för nån av Er som läser min blogg någorlunda regelbundet. Att ta sig tid att lyssna på ungdomar berikar livet enligt min mening och det lär mig så mycket.


Jag fick igår höra att en av sönernas kompisar hade sagt att ”Ia har stenkoll på allt som händer och det vete f-n hur hon bär sig åt!”
Jag lyssnar och iakttar och frågar…det räcker långt! Dessutom har jag min egen ungdom i färskt minne om än det är många år sen jag var där…men mitt minne är gott!


Jag var själv ingen direkt rebell men jag kände rebeller och min bästa väns föräldrar var fosterhemsfamilj och därmed kom jag i direkt kontakt med ungdomar som inte hade det lika förspänt som jag själv hade. Redan då blödde mitt hjärta för dessa ungdomar. I mitten på 90-talet jobbade jag som behandlingsassistent på ett ungdomshem och jag stortrivdes…med ungdomarna men inte med institutionssystemet, det är inte meningen att ungdomar med mindre problem ska komma därifrån med större problem. Jag tror inte på tanken att låsa in ungdomar, åtminstone inte utan adekvat behandling.


I vår familj pratar vi mycket, vi samtalar ofta och länge vid matbordet som är en central plats om än den centrala platsen ibland är vid vardagsrumsbordet. Som vuxen kan man inte bara säga vad som är fel och vad som är rätt för ibland har vi vuxna fel. Det som var fel när vi var unga kanske inte är fel idag. Samhället förändras och det måste vi också göra och genom att samtala så lär man sig hela tiden nya saker. Vi vuxna måste tala om varför vi säger nej inte bara säga nej! Vi måste förklara och låta de unga berätta hur de ser på saken och vi måste våga ändra våra beslut precis som de unga också måste vara lyhörda för vad vi säger men det är vi vuxna som måste gå före och visa vägen.


Jag har några förebilder och jag tänker inte nämna alla men givetvis var mina grannar från barndomen stora förebilder men också min morfar. Jag bodde några år i tonåren hemma hos min morfar och jag visste alltid att jag kunde komma hem med mina kompisar dit och mina kompisar gillade min morfar. Han tog sig tid med oss, han deltog ofta i samtalen men drog sig lika ofta undan…det är en balanskonst i sig men min morfar behärskade den till fullo. Man kan då tänka att det berodde på att jag var barnbarn och att det är lättare att vara morfar än pappa men både moster och min mamma har berättat att han var likadan när de var unga.


Jag inbillar mig att många unga idag inte har nån vuxen att prata med, att många vuxna är så upptagna med att förverkliga sig själva att de inte hinner lyssna på sina unga. Jag gissar att det är alla krav från samhället som ställt till det, pengar är så viktiga. Pengar är viktiga, vi måste ha tak över huvudet och vi måste ha mat på bordet inget snack om det. Men måste vi ha dessa lyxiga bostäder som kostar multum att köpa, måste vi ha alla lyxartiklar som fyller våra skåp? Måste vi leva upp till devisen…den som har mest prylar när han dör vinner?


Jag säger inte att jag är perfekt för det är jag långt ifrån men jag granskar mig själv dagligen för att vara en så bra vuxen som möjligt. Och med risk för att låta dryg så tror jag att jag gör ganska bra ifrån mig då familjens unga ofta kommer med förtroenden men ingen är så bra att de inte kan bli bättre!


Behandla Era barn med den respekt Ni önskar att de visar Er!


Full fart i helgen!

Den här helgen har det varit full fart!

Äldste sonen hade sitt kalas eftersom han fyllde tjugotre för en tid sen. Släkt och vänner samlades i vår föreningslokal, vi blir rätt många och det är svårt att vara hemma hos någon och den är perfekt för såna tillställningar!

Jag hade erbjudit mig att göra pajer så i fredags och lördags förmiddag stod jag och gjorde pajer i parti och minut men det gick bra. Sen fick vi lov att fixa lokalen för sonen fick problem på jobbet och blev stående i fredags i Hudiksvall och dessutom fick han också problem med lastbilen varför han inte hann hem och göra det han skulle...men det ordnade sig det också!!

Kalaset blev trevligt!

Igår blev det en softardag i soffan----välbehövligt!

Idag ska jag ta itu med det sista på en pedagogikuppgift som det verkar ha gått troll i och sen blir det excel för hela slanten!!!!