Dejt!

Det är många som har haft funderingar när jag sagt att jag skulle på dejt idag....måste en dejt betyda att man ska träffa en presumtiv partner? För mig är det inte så!

Den jag skulle träffa är en god vän sedan många år. Vi träffades på Lunarstorm och jag vet faktiskt inte hur men det spelar mindre roll men förmodligen genom gemensamma bekanta precis som man träffar nya vänner i det riktiga livet.

Vi har båda haft några tuffa år och hittat en gemenskap dels i det och dels i att vi har en hel del övrigt gemensamt. Hon har det yrke jag tänkte skaffa mig i mitten på nittiotalet när livet ville nåt annat och idag är jag glad att livet ville nåt annat för jag är inte övertygad om att jag orkat jobba som diakon. Våra livsvägar är ganska lika i kurvorna även om träden längs vägen är av olika art.

Vi möttes första gången i våras ansikte mot ansikte och det är lika härligt varje gång att upptäcka att den person man mött på nätet också är densamma i verkligheten.

Idag skulle
Gunillas son skriva teorin på Transportstyrelsen i Västerås (de bor i Stockholm)så då mötte jag upp där och medan han skrev så åkte vi till Malmens konditori och fikade. När han klarat av teorin med glans så kom han med bilen och gjorde oss sällskap. Grattis till körkortet Jens!!!!

Vi pratade om roliga skyltar.....
Nästan tre timmar hann vi med att prata om allt och inget mest sånt som är viktigt i livet!

Efter det så for jag vidare till min bildterapi men insåg att Gunilla och jag redan terapiat så det blev inte så mycket av den varan för egen del idag....men det är väl ett gott tecken!

Nu ska vi äta lite gott och dricka lite gott! Ikväll väljer jag bort mina värktabletter och tar ett glas rött...bra mycket godare och trevligare!

Ha en underbar kväll därute!

Snickarglädje!

Idag har jag hela dagen suttit vid datorn och försökt komma på hur man använder Expression web för att snickra hemsidor. Åter igen, jag avskyr verkligen att använda program som bara är på engelska. Jag gör mig väl förstådd i andra sammanhang men detta med olika facktermer på engelska....det röda skynket åker upp direkt!

Vi har en sida där vi kan titta på olika video som vår lärare har spelat in och dessa har gått varma idag och jag tror, jag skriver tror att jag förstått det hela. Dessutom tror jag att när man väl lärt sig programmet så kommer det att gå som en dans att göra hemsidor men det är den där träningen. Mitt tålamod är inte alltid så gott men jag kämpar på!

Tänkte också fråga Er som läser, flera av Er har ju egna domännamn på Era bloggar. Alltså för den som inte förstår vad jag menar är att då står det till exempel www.kajsalisa.se och inte nåt blogg.se eller blogspot.com eller nåt annat utan man använder sitt eget namn. Var bör jag bygga min egen hemsida? Har Ni några bra tips på webbhotell eller så? Den jag gör nu som skolarbete kommer ju att ligga på skolan men jag vill ju göra min alldeles egen sen också....vad har Ni för idéer? Jag ska alltså inte bara ha en blogg och jag vill inte bara ha en som man klistrar och grejar med färdiga förslag utan jag vill verkligen bygga den själv!

Tänkte jag skulle lägga in nån bild i min blogg också för det var längesen. Jag tycker ju själv att bloggar utan bilder är himla tråkiga så...här kommer den!Att defragmentera sin dator kan ju vara riktigt bra och verkligen snabba upp den om man inte gjort det på länge. Själv hade jag brukar vår dator länge, riktigt länge innan jag fick veta att man kunde göra en defragmentering. Jag förstod ju inte vad det var men gjorde som jag blev tillsagd eller möjligtvis läste mig till.
Sedan dess har det ju kommit tillfällen där jag fått förklara vad som egentligen händer...

Den här bilden tycker jag illustrerar defragmentering riktigt bra! Veden som ligger utspridd staplas i fina travar helt enkelt!

Det här är en bild på veden som Blivande Maken dragit hem från skogen och sedan sågat och kluvit, han älskar att hålla på med sånt så jag brukar inte störa honom!!

Dagens resa i ord!

Klockan ringde noll sex noll noll i morse och oj, vad jag sov bra då! Men upp och hoppa för idag skulle ju jag och Bästa Vännen på en dagsresa!

Halv åtta hämtade jag upp BV och sen styrde vi kosan mot Sköllersta och Lithells. Jag fick för nån vecka sen en vägbeskrivning av äldste sonen som bott i trakterna och den stämde precis. Moster som är en van kund hos Lithells hade informerat oss om att vi skulle vara där tidigt för att få tillgång till det gottaste så straxt efter nio parkerade vi utanför den lilla byggnaden som inrymde fabriksförsäljningen.

Vi hade väl små funderingar hur denna lilla byggnad skulle kunna rymma något gott att äta men väl inne förstod vi....man handlade över disk och då blev ju vi som paralyserade. Skulle vi inte få klämma och känna på det vi skulle handla? Vi avvaktade lite och lät några andra kunder handla medan vi studerade alla skyltar om vad som fanns och också vad de andra handlade.

Tjugo minuter senare gick vi ut med varsina tre välfyllda kassar med grillkorv, isterband, oxbringa, kassler, knackkorv, påläggskorv, varmkorv, kräftsallad, falukorv och grillribs. Kanske har jag glömt nåt men vi betalde ungefär 500:- var...rena fyndet! Det är inte ofta man får tre fulla matkassar för de pengarna!

Jag ringde sen moster för hon annonserade ju igår att även de skulle besöka dessa trakter men de var fortfarande kvar i sin hemstad i Östergötland varpå vi vände åter mot Örebro och Marieberg. Där åt vi frukost på IKEA...det var andra dagen på raken för min del...helt otroligt 20 kronor för 2 koppar kaffe, fyra frukostbullar med smör, ost, rökt kalkon och varsitt ägg.

Med samma känsla av sparsamhet som Emils pappa hade när Emil fick ur sitt huvud ur soppskålen utan att det kostade nåt hos doktorn så gav vi oss nu hän på köpcentrat. Bästa Vännen som har en liten dotterson fyndade flera små söta bodys till honom på Klädjätten. Några kläder till oss blev det inte för vi tyckte nog att kläderna var lite väl tantiga och dit har vi inte kommit ännu!!!!

Sedan fick vi syn på vårt Mecka...en tygaffär!! Under många år drömde vi om att öppna tygaffär tillsammans och kanske är det därför vi samlat på oss massor av tyger under åren som aldrig blivit till nåt mer än en tygsamling! Nå, vi har sytt en hel del också det ska faktiskt tilläggas. En dryg timme tillbringade vi i denna butik och naturligtvis kom vi inte ut tomhänta utan nu ska vi sy oss varsin fin klänning tills vi ska på samma fest i mitten av november...åh, så fina vi ska bli.

Det innebär också att jag nu får skynda mig att snickra ihop min hemsida som jag har som uppgift i skolarbetet men det ska nog gå bra! Sen har ju BV en suverän symaskin som nästan gör allt arbete vilket är perfekt för då kan ju vi fika en massa under tiden!
Oj, nu tog jag kanske i men det är en overlockmaskin som faktiskt gör att man sparar en hiskelig massa tid.

Sen hittade vi ett fantastiskt mysigt litet fik där vi intog varsin räksmörgås modell jättestor och kaffe för endast 49:-

Vi tog oss en liten tur i gallerian som verkar vara ganska nybyggd men där gjorde vi inga fynd så vi besätmde oss för att åka mot Västerås igen. Då hade klockan hunnit bli nästan tre och vi var både trötta och fnittriga! Efter ett snabbt stopp i Arboga för vätskekontroll så anlände vi hem vid fyrasnåret. En kopp kaffe hos BV och sen bar det hemåt för att med stolthet visa upp alla fynden för Blivande Maken.

Vi har haft en härlig dag och det är helt otroligt att man efter nästan 30 års vänskap fortfarande kan lära sig nya saker om varandra!

Tack BV för en härlig dag....den längsta resa vi någonsin....hittills gjort. Nästa år tar vi oss lite längre hoppas jag!!!

Mystik

I det här hemmet så är det nåt mystiskt. Jag börjar bli orolig över att jag tydligen inte fått kraften som resten av familjen besitter...har mina föräldrar gjort nåt fel eller kan jag inte utnyttja den rätt?

Disken sköter, oftast, Blivande Maken och det är jag så glad och tacksam över...inga klagomål där!

Men detta med att diskstället ska plockas ur och det ska ställas upp i skåpet eller att besticken ska stoppas ner i lådan verkar hela familjen tro sköter sig självt! I helgen när vi kom hem så stod det bunkar och durkslag på spisen, diskade men inte uppställda i skåpen.

Bestickstället är fullt med bestick och andra redskap och tydligen så tror familjen att det är nåt magiskt som får dessa att hoppa upp i skåp och lådor...för ingen gör det. Ska jag göra dom besvikna och berätta vem som är den magiska kraften....som inte är ett dugg magisk?

Blivande Maken brukar skylla på att han inte vet var sakerna ska vara?! Det känns som en dålig ursäkt käraste Du....sakerna har stått på samma ställa i snart nio år och Du vet precis var dom står när Du behöver dom ;)

Jag är absolut ingen pedant vilket Ni lätt skulle förstå om Ni skulle se hur det ser ut härhemma men i skåpen i köket vill jag att saker och ting ska stå på samma ställe. Vi har ett trångt kök där det mesta bör ha sin plats för att få rum. Funderar på om jag kanske borde ta en tuschpenna och skriva på köksluckorna vad som ska vara bakom respektive dörr...vad tror Ni om det???

Oj, nu blev det nästan en klagoblogg...men det kan man väl få publicera ibland också?

Fullt upp...

...men inte med det jag kanske borde!

Egentligen borde jag sätta mig och göra min hemsida som jag har till läxa. Vi ska använda ett program som heter expression web och det är på engelska så jag är rädd att det kanske blir lite problem. Egentligen är jag rätt så bra på engelska men det är som att någon sätter upp ett rött skynke framför ögonen på mig när jag ser att det står på engelska. Jag förstår ingenting men det är väl dags att jobba bort det skynket nu!

Idag ska jag ta mig till svärmor för att skjutsa henne till Västerås på röntgen, hon har nåt knas med en tå. Men det är alltid trevligt att umgås med svärmor. Hon är en kvinna som har mycket att berätta och hon gör det gärna. Hon är uppvuxen i Finland under kriget och det var inte nån lek vågar jag påstå. Förhållandena var helt annorlunda än här i Sverige för trots allt är hon jämngammal med mina föräldrar men deras berättelser är helt olika.

I morgon...ja, då ger Bästa Vännen och jag oss ut på vår första långresa!!! Vi åker till Sköllersta för att handla korv!!! Ja, som Ni ser....vi roar oss aldrig enbart när vi gör nåt tillsammans...vi förenar nytta med nöje!
I Sköllersta finns det en fabriksförsäljning av Lithells produkter och moster brukar åka dit och handla så nu ska vi också prova. Rapporterar i morgon om vad vi fick med oss hem.

På fredag ska jag fika med en av mina bästa nätvänner. Det är en vän som jag kanske inte umgås flitigt med men hon finns alltid med mig ändå. Såna vänner är guld värda!

Med andra ord....onsdag och torsdag får helt ägnas åt skolarbete!!

Mobilt bredbandsilska!

Om det är det mobila bredbandet eller om det är Facebook som ställer till med nåt i datorn vet jag inte....men att det inte fungerar som det ska...det vet jag!

Därav kommer det sig att jag inte skriver nån längre blogg för jag vet ju inte hur det blir när jag trycker på publiceraknappen!

Vi har i alla fall varit ute i skogen och tittat oss omkring....det blev några liter kantareller av både gul och tratt!

Granntorpet som brann är numera bara ett minne blott....resterna är bortschaktade och ny jord är ditlagd.

Nu ska vi titta på Dansbandskampen!!

I morgon ska jag försöka få ihop en liten lista på böcker jag läst sen sist....det är några stycken.....bland annat Svinhugg!

Torsdag

Vilka fantastiska rubriker jag kommer på nuförtiden!

Bloggen kommer verkligen på andra plats numera. Känns som att jag har ingenting att skriva eller berätta om för en vanlig traditionell dagbok vill jag inte använda min blogg till även om det ibland tenderar till att bli en sån.

Sista dagarna har ägnats åt att göra uppgifter för skolarbetet och det är ju också det jag SKA ägna min tid åt. Det är mycket bildbehandling denna gång och det är ju nåt man lätt kan snöa in på. Igår kväll så skulle jag bara titta på vilken bild jag skulle använda till den förstoring vi ska göra. Vi ska alltså göra en bild som ska vara 30x40 cm som sedan ska sättas upp i skolans matsal så övriga elever får se vad vi gör på IT-utbildningen.

Jag valde så småningom en av de bilder jag publicerade här på bloggen den femtonde oktober förra året. Den av dörren som låg precis vid mälarens strand. Den bilden har följt mig genom det senaste året då den på något vis symboliserade en nystart på mitt liv. Nya vägar hade precis öppnats för mig.
Jag gjorde om bilden lite i Ph och gjorde en passepartout och lade till lite text, själv är jag riktigt nöjd sen ska det ju gå igenom lärarens ögon också!

Idag ska jag hjälpa yngste sonen med hans CV och det kan ju bli spännande för jag har aldrig i hela mitt liv skrivit en CV och begreppet CV dök förresten upp första gången i min tillvaro för cirka 10 år sen. Idag pratar alla om CV...ja, ja...det kan nog bli bra!

Han var på rekryteringsmässa igår och där var det ett företag som blivit intresserad av honom och ville att han skulle skicka in sin CV så jag hoppas att det lyckas för honom...det är han värd! Den lilla fyller förresten tjugo om endast ett par veckor...nån som vet var tiden tar vägen?

Vi åker till torpet i eftermiddag men det blir nog sista svängen denna höst, jag känner mig lite stressad över att ha två ställen att tänka på. Men det ska bli riktigt skönt att komma ut och få koppla av ordentligt. Ovan nämnda son och hans flickvän lånar lägenheten under helgen, skönt för dom att få rå sig själva.

Nästa vecka ska jag bland annat formatera om den gamla datorn och om det går bra så ska den nya också få sig en omgång. Windows 7 ska installeras i båda för nu är jag synnerligen trött på Vista.

Out of bounds

Jag har en uppgift som jag ska lära ut till mina kurskamrater nästa gång vi ses och den har jag jobbat en del på. Idag bestämde jag mig för att nu ska jag klara av detta. Det finns en sida som är helt otroligt bra att lära sig saker på den heter moderskeppet. Där hittar man guider till det mesta och det jag nu skulle göra är en out of bounds...utanför ramarna.

Jag har inte tidigare fått till det och dagens resultat är inte heller perfekt men det är en början. Får jag bara träna lite mera och förstå lite bättre vad det är jag gör så ska det nog kunna bli riktigt bra!

Här är i alla fall ett smakprov på vad jag håller på med.....kul men emellanåt frustrerande! Här kan jag redan nu säga att i dagsläge tänker jag inte berätta hur man gör!Övning ger som sagt färdighet så jag ska fortsätta att träna på några fler bilder under eftermiddagen. Jag ska också försöka laga lite god mat då jag bjudit hit min favoritnalle på mat ikväll.....en ursäkt för att få hjälp med att installera ett program som inte vill sig!

Ha det gott så länge!

Ja, jag var ju tvungen att göra en till så jag kommer ihåg det lite bättre.....


Måndag i oktober!

Jag ljög i telefonen i morse...solen kom litegrann till Västerås idag!!!

Idag har varit en otroligt slö och slapp dag, jag skrev på Facebook att jag kände mig som en sengångare och det är sant! Jag kommer liksom inte igång. Jag har tittat runt lite i ett "fotobibliotek" som jag blev tipsad på skolan att ladda hem. De flesta av Er kanske känner till det men jag har inte engagerat mig tidigare. Google tillhandahåller ju massor av olika program som man faktiskt har användning för har jag upptäckt...bättre sent än aldrig!!!

Men..
picasa är faktiskt riktigt bra! När man installerar programmet så kan man välja att den letar reda på alla bilder i datorn...kanonbra! Här kan man dessutom göra små enkla redigeringar! Jag tycker det verkar riktigt bra.

Jag sitter nämligen och letar efter en riktigt bra bild som jag sen ska använda till att göra en förstoring som sen ska sättas upp på skolan. Jag vet inte riktigt hur jag ska designa den...det finns ju gott om möjligheter. Sen är man ju alltid väldigt kritisk till sina egna bilder.

Apropå program så för flera år sen så tittade jag och yngste sonen på Google Earth och tyckte väl att det var si så där....nu har jag laddat hem det och det är ju jättekul...men man får passa sig så man inte blir åksjuk!Här har jag gjort en klumpig skärmdump men nånstans på bilden kan Ni se var jag är uppvuxen! Alldeles nyss satt jag och tittade på huset som morfar byggt..jättespännande! Tittade på torpet också men det såg faktiskt lite skumt ut..men har Ni inget att göra så tycker jag Ni ska ladda hem programmet och leka lite!!

Sen har jag också fått en förfrågan om hur jag gjorde de färgglada bilderna förra veckan. Jag är ju långt ifrån nån expert så det känns ju lite konstigt att jag sitter i min blogg och berättar men jag får väl se det som lite pedagogisk träning!!!

Så här ser Lisa ut innan jag gjort nånting med fotot.Sen går jag in i menyn > Bild > Justeringar > Intensitet/kontrast. Jag får då upp en liten ruta med olika reglage som jag kan dra i och då förändras bilden.Här har jag gjort bilden överdrivet ljus för att visa vad man kan göra.

Sen var det detta med olika färger i bilden...kan ske på många olika sätt men här är ett.

Gå in i menyn > Bild > Justeringar > nyans/mättnad. Åter kommer ett fönster upp med olika reglage sen är det bara att välja. Lek Er fram...det är jättekul!I helgen fick jag också tips om ett bildhanteringsprogram som är gratis och där man tydligen kan göra väldigt mycket. Jag har inte provat det själv men ska tydligen vara ett fullgott alternativ till Photoshop. Här hittar Ni det!

Gimp eller Photofiltre 

Berätta gärna vad Ni tycker om dom Ni som kanske redan har provat på dom eller som gör det nu.


Slöa söndag!

Så var det då söndag och denna helg som kallades installationshelg är nu över! Det har varit en jättespännande och förhållandevis hektisk skolhelg. Idag är det bara slöa som gäller....en kort promenad för att hämta ett bokpaket bara. Jag har nämligen beställt en photoshopbok...jag gillar att kunna läsa mig till kunskap...inte bara sitta och se en video eller att prova sig fram!

Den här boken är av Scott Kelby och han är ruggigt duktig på att skriva och förklara...klart och tydligt och väldigt enkelt! Han har skrivit massor av böcker om foto..jag rekommenderar verkligen han böcker!

Scott Kelby har en egen sida på nätet...förstås! Vill Ni veta mer om honom så klicka på hans namn så kommer Ni dit!

Så nu kan jag snart ta itu med de kommande uppgifterna....det kommer att bli en rolig period nu även om det kommer att låta lite illa och jag kommer med all säkerhet att gnälla!

Bloggfritt!!!

Idag blir det bloggfritt sånär som det här korta inlägget! Om fyrtio minuter åker jag till Tärna för en skolhelg, det blir mastigt denna gång.

Idag börjar vi klockan nio och slutar klockan åtta ikväll. I morgon börjar vi nio och slutar cirka fyra...många timmar på få dagar!

Den här helgen kallas för installationshelg vilket innebär att vi bland annat ska bygga datorer...ska bli spännande för jag vet knappt hur en dator ser ut inuti! Hoppas det blir en matnyttig helg!
Vi ska också redovisa våra arbeten såsom presentationen jag berättade om och även musarbetet ska redovisas...vilket jag på nåt vis lyckats förtränga så jag är inte alls förberedd så Ni får gärna hålla tummarna för att jag kan hålla masken och bara leverera ;)

Vi kommer också att få nya uppgifter gällande hemsidebyggande...kul!!

Här regnar det och det ser ut som ett ganska tjockt regn...kan var snöblandat! Men...det är klart, Gotland fick ju sin första snö i veckan...även söderut har det kommit så det är väl vår tur!! Det blir till att ha god tid på sig när man åker!

Ha en bra helg..jag återkommer nog först på söndag!

Så här gör jag!

Jag ska försöka beskriva hur jag gör när jag "klipper" ut föremålet från fotot, har fått en del frågor om det!

Jag öppnar det aktuella foto i Photoshop. Nu kan det ju se olika ut beroende på vilken version man har av Photoshop, själv har jag CS4. Men så långt gissar jag att det är likadant!

Sedan tar jag det verktyg som heter magnetlassor och markerar runt föremålet som jag vill klippa ut. Jag måste se till att markeringen går ihop så det blir en massa svart-vita myror som jagar varandra!

Sedan går jag upp i redigera och klickar på klipp ut. Då försvinner det jag vill spara och kvar blir bakgrunden. Då går jag upp i arkiv och öppnar ett nytt. Går in i redigera och klickar på klistra in och då dyker det upp som jag klippte ut i förra fotot.

Sen kan jag ju om jag vill göra en massa roligt med bilden innan jag sparar den. Finns en massa olika knep och nåt man inte ska glömma är ju att ludda kanten så den inte blir för skarp...men det får nog bli en annan lektion! Men så här enkelt är det och ett resultat kommer här...
Ni som är proffs...har Ni några andra tips? Jag ju bara i dagisstadiet på detta med Photoshop!

Rubriktorka!

Ja, ofta kan jag tycka det kan vara svårt att hitta på rubriker när jag ska skriva en blogg och idag är det en sån dag!

Igår hade jag besök av en mycket god vän och vi hade en trevlig dag med prat om allt och inget!

Idag måste jag se till att lära mig min presentation av mig själv utantill. Jag har nämligen upptäckt att med ett manus blir jag lite förlamad och trots att jag vet precis vad jag ska säga så står jag och läser innantill och eftersom vi denna gång måste ha ett manus som dessutom ska skickas in så är det lika bra att lära sig det utantill! Men det var längesen man lärde sig en text utantill....var det kanske sist man gick i ett Luciatåg?

Även idag har jag lekt lite med photoshop, jag tror att det kan vara det enda sättet att lära sig hur man gör. Ni ska få ett smakprov! Det är ju ganska likt gårdagens men jag har gjort det på ett helt annat sätt....så det är bara att inse att många vägar bär till Rom!


Klokord!

Jag läser och hör lite överallt hur folk uppfattar hösten som riktigt mörk och trist. Igår hörde jag till och med nån som sa att hösten är så fylld av krav?!

Själv tycker jag att hösten är ganska vilsam och mysig! Nu åker alla värmeljus och andra stearinljus fram och ljuset inomhus blir både varmt och kanske till och med lite romantiskt! Här börjar vi dricka te på kvällarna igen och igår åt vi till och med lite äppelkaka jag bakat tidigare under dagen!

Jag är ju en ganska flitig radiolyssnare och framförallt nu när vi fått så underbara radiopratare på P4 Västmanland som är den kanal jag nästan alltid har på under den mörka årstiden. P1 hör av någon anledning sommarhalvåret till. Varför det är så får väl bli temat i en annan blogg för jag tror att det har sin förklaring!

Nå, när lokalradion går över till riksradion så är det nu Lotta Bromé som tar över och henne gillar jag skarpt! Igår sa hon nåt som fastnade hos mig och jag tänkte att dessa ord delar jag med mig till Dig som tycker att hösten är mörk och trist. Kanske kan de ge lite hopp!!!Här har jag lekt lite i Photoshop igen och jag säger INTE att det är vackert...men det är skoj!!

Minnesvandring!

Facebook är inte bara av ondo det är en sak som är säker!

Att mina släktförhållande är lite knepiga det tror jag nog har framgått tidigare i mina bloggar och jag tänker inte gå in på dom nåt närmare för än finns det människor som kan ta illa upp och att lämna ut människor är aldrig av godo!

Men på Facebook har jag fått kontakt med en kusin som jag inte träffat eller pratat med på säkert 25 år. Det är kul!

Idag började vi prata om hur det var när min farmor levde och fortfarande orkade stöka i köket. Hon gjorde fantastiska päron i ugnen. Vi är inte riktigt säkra på hur hon gjorde men vi minns att hon stoppade dom i vedugnen och sedan på nåt vis torkade dom. Men det var inte torra när dom var klara utan bara så otroligt söta och goda. Syltade och saftade gjorde hon också! Tänk så trist att man inte har tagit tillvara alla de recept hon hade i sitt huvud!

Min farmor var för övrigt en söt liten gumma, i min värld, medan det var många som inte uppskattade henne. Jag hade förmånen att få lära känna henne ordentligt när jag själv blev mamma. Varje gång jag var på Gotland så hälsade jag på henne med barnen. Sista gången jag träffade henne är ett minne som etsats sig fast i mitt minne.

Jag hade skrivit ett kort till henne och berättat när vi skulle komma jag och mina små troll. När vi kom var hon inte på sitt rum på Korpen som stället hette som hon bodde sin sista tid på. Men ganska snart kom hon trippande, uppklädd till tänderna! Hon var så fin!
Hon hade då beställt speciellt fika med bröd till oss allihopa och så satt vi på hennes rum och drack riktigt söndagskaffe. Hon pratade och gosade med mina barn och jag fick en sista vacker bild på henne och mina barn!

Det är ett minne jag vårdar ömt!

Hon berättade mycket om hur det sett ut när hon var ung och hur det gick till när hon träffade min farfar som jag dock aldrig träffat. Nån gång hoppas jag att få berätta det hon avslöjade för mig...men än är inte tiden kommen! De berättelserna stannar hos mig tills det är dags! Men...allt var inte vad det såg ut att vara!

Jag hade ju förmånen att också ha fantastiska morföräldrar som hade en stor del i mitt liv. Praktiskt taget kan man väl säga att jag är uppväxt med dom då jag faktiskt mer eller mindre bodde där fram till skolstart och sedan flyttade in till min morfar igen när jag började gymnasiet!

Hur flummigt och konstigt det än kan låta så har jag fortfarande en mycket speciell kontakt med min morfar....han är alltid närvarande hos mig! Det känns skönt!


Måndag!

Egentlgien så finns det massor att berätta och tycka till om men nu är jag trött! Jag har precis skickat in den sista uppgiften och då gick luften ur mig!

Det är väl bara att inse att det också gått åt en del energi till att fundera på detta med fibromyalgi...men det ska jag inte belasta Er med här...för som sagt den här bloggen är tänkt att vara positiv och inte sååå tjatig ;) Dessutom var förra veckan ganska hektisk om än mycket rolig!!

Igår morse fick vi en smärre chock...granntorpet hade brunnit ner till grunden! Lite otäckt faktiskt när man inte vet varför det brann. Torpet har stått obebott sedan början på sommaren så det var åtminstone ingen som kom till skada. Vi hade inte hört ett ljud men så ligger det ju inte precis vägg i vägg.

Förmiddagen idag ägnades åt en maratonsamtal med moster. Det blir en del fibroprat då hon också tillhör de drabbade...dessutom är det väldigt skönt att prata med nån som verkligen till fullo förstår hur det känns för det är en märklig värk man har....den hoppar och far i kroppen!

Nu ska jag faktiskt unna mig att lägga mig på soffan en stund och njuta av den veckotidning jag köpte i lördags. Sen rä det dags för att rusta med maten och till kvällen kommer dotra hem igen. Antar att hon då vill visa och demonstrera den dator hon fått genom skolan!

Men...nu vet Ni att Kajsalisa lever!

Rosa Band!

Det är dags igen! Det har ju pågått en tid men jag har inte kommit mig för att leta reda på den här insamlingen. Har väl tyvärr varit lite självupptagen sista tiden men bättre sent än aldrig!
Kvinnan som står bakom denna insamling är en av mina barndomskamraters kusin och jag har hängt på hennes insamling nu i flera år så det blir så i år också!

Det är väldigt enkelt att skicka in ett bidrag, bara att plocka fram mobilen och skicka en femtilapp! Det är småpengar i det stora hela men många femtiolappar blir mycket pengar!
Kall och solig dag i torpet!

Igår eftermiddag tog vi Brumme-Lisa, Kajsa och Lisa och satte oss i bilen och åkte ut till vårt älskade torp! Det var kyligt när vi kom ut och jag kan lova att det varit ruskigt kallt här den senaste tiden! Allt som varit ute har frusit bort, får se om jag kan rädda nåt under dagen! Slarvigt...men har jag någonsin sagt att vi är ordentliga???!

Det blev en trevlig kväll framför teven. Vi tittade som vanligt på Go'kväll, Vem vet mest, Postkodsmiljonären, Dobidoo och slutet på Idol. Sedan slog vi på radion som alltid erbjuder bra program på helgkvällar! Nu kan det låta som att vi bara umgås med teven men vi umgås samtidigt med varandra!

Efter en natts god sömn vaknade vi till ett vitt landskap, vitt av frost! Som vanligt lyssnade vi på Ring så spelar vi och sen löste vi melodikrysset! Vilket gav mig inspiration till att lägga in den här....
Den är himla rolig och det var längesen jag hörde den senast!!

Jag försöker ju följa en del bloggar även om det varit lite si och så den sista tiden. Sitter förvisso vid datorn hela dagarna men det blir mest skolarbete och sen lägger jag onekligen en del tid på den sida jag aldrig trodde att jag skulle engagera mig i....Facebook! Oj, vilken motståndare jag var till det...men när de flesta av mina goa vänner samlades där så följde jag efter och nu trivs jag riktigt bra där!

Men, det finns en blogg som jag försöker läsa varje dag och det är
Annika Bryns...hon skriver så underhållande och vettigt. Inte bara en massa blaj! Dessutom älskar jag hennes böcker och hon är onekligen en av mina förebilder! I sitt senaste inlägg hade hon ett klipp från Youtube som jag bara måste bjuda Er på också...Åtminstone lärde jag mig nåt nytt!! Fågeln heter Kakapo och lever på Nya Zeeland och är en utrotningshotad fågelart. När jag googlade på den så fick jag lite olika uppgifter men tydligen så finns det bara runt hundra fåglar kvar. Jag skulle verkligen vilja få se en kakapo på riktigt!

Nu ska kläderna på och sen ska jag gå ut och försöka mig på en räddningsaktion!

Födelsedag!

Vi firade ju som jag redan så igår inte födelsedagen nåt speciellt men barnen kom hem igår för att äta lite smörgåstårta. Jag hade faktiskt tänkt vara lite lat och köpa en färdig men när jag såg priserna och storlekarna så bestämde jag mig raskt för att göra en egen. Den blev riktigt god trotts att jag egentligen tycker att de behöver stå över natten för att safta till sig!
Normalt sett brukar vi sällan ha vanlig tårta, mest beroende på att undertecknad inte är så förtjust i såna sötsaker. Men eftersom det varit debatter i tidningen om denna tårta så kände jag att jag ville markera att jag tycker det är helt okej med en tutt-tårta i dessa Rosabandet-tider!Och vilken tårta kan passa bättre för en man i sina bästa år??

Man tycker alltså att dessa tårtor som också finns i bakelsevariant är smaklösa...vi tyckte den smakade bra ;)

Dessutom finns det åsikter om att det är orättvist i jämlikhetens namn...det borde finnas en variant för prostatacancer...Man menar att det borde finnas en snopptårta! Själv funderar jag då på...vet folk var prostatan sitter?
Sen har jag ju en annan tanke....penisen är ett könsorgan...men är brösten ett könsorgan?

Ja, Ni får tycka vad Ni vill. Jag tycker det är en strålande idé och har inget emot det. Jag tycker det är kreativt!!


Glädje och sorg!

Dagen idag började med att jag vaknade och gratulerade Blivande Maken på födelsedagen, ingen jämn sådan men en födelsedag. Det borde ha blivit en bra dag men just nu sitter jag här med en stor sorg i hjärtat.

Den första är rent självisk för idag har jag fått det bekräftat...jag har fibromyalgi. Naturligtvis är jag inte förvånad men det fyller mig med många tankar. Hade saker kunnat se annorlunda ut om jag varit mer envis...eller är det tack vare min envishet som jag trots allt har en sån livskvalité som jag har?

Mitt framtida liv kommer inte att se annorlunda ut efter detta men jag kommer att se annorlunda på saker och ting!

Den andra sorgen som uppfyller mig är näst intill obegriplig. Min vana trogen surfade jag in på
www.helagotland.se för att läsa bland annat dödsannonserna och jag tror hjärtat stannade till en sekund....min chef från mitt senaste arbete här i Västerås är död. I samband med att jag blev sjukskriven fick hon jobb som länsbibliotekarie i Visby. Gotland hade varit hennes sommarö under många år, de hade ett litet gotlandshus i Eksta på södra Gotland. Tyvärr fick jag aldrig tillfälle att besöka henne där men det har alltid stått på min agenda vid ett kommande gotlandsbesök.

Christina Svensson var en fantastisk människa, många järn i elden och hade alltid lösningar på allt. Hon såg alltid människan...och nu är hon död. Trots att jag googlade och fick svart på vitt att det var hon så har jag svårt att förstå....hon hann inte ens fylla sextio år.

Jag tittar mot fönstret och ser den blomma jag fick av henne när jag blev sjuk, ler lite. Vi har inte haft nån kontakt de senaste åren och det får nog jag ta på mig men hon har ofta varit i mina tankar och idag får hon nog stanna kvar resten av dagen.

Jag tänker på hennes familj som har fått utstå många prövningar de senaste åren!

Hipp hipp hurra!

Idag fyller Blivande Maken år men det ska inte firas har han bestämt. Oftast gör jag ju som han säger men lite måste jag trotsa så barnen och Bästa Vännen kommer hit på lite fika ikväll! Hade tänkt göra en smörgåstårta men det får nog lov att bli en köpt sådan för jag har faktiskt inte riktigt tid...dessutom ska jag iväg idag till EPM för att göra denna trycktest som jag berättade om förra veckan. Misstänker att den kommer att kännas en bra stund efteråt!Den här veckan har jag ju jobbat med Photoshop så här kommer en extra färgglad bild på Blivande!!! Himla roligt program måste jag säga...ja, jag vet nu är jag tjatig men i alla fall! Ska försöka hinna med nån timme idag också...det börjar dra ihop sig till Tärnahelg och då ska ju alla uppgifter vara klara!!! Sju vardagar kvar!

Igår städade jag och Bästa Vännen ur hennes äldsta dotters lägenhet. Det blev en himla bra dag, kul att kunna umgås och ändå göra nåt nyttigt!

Men å andra sidan när vi satt och njöt av varsin plankstek i belöning så insåg vi att vi har inte gjort mycket nöjesliknande saker tillsammans bara hon och jag! Jo, klart vi har umgåtts och haft roligt men vi har aldrig rest bort bara hon och jag...det längsta vi har varit tillsammans utan barn eller annat sällskap är till Köping (ligger knappt fyra mil från Västerås) och Ni kan med säkerhet inte gissa vad vi gjorde där!!!
Vi handlade mat!!! När barnen var små var det ett lördagsnöje för oss när lönen kommit. Bästa Vännen och jag satte oss i bilen och åkte till Köping och SparInn för att storhandla!!
Inte ens Stockholm har fått ett besök av oss båda...det är nog dags att ändra på det...så kanske får vi till en resa nästa höst när vi firar 30 år som vänner!!

Apropå vänner så blev jag glatt överraskad när jag kom hem igår....innanför dörren låg ett brev adresserat till mig...mitt riktiga namn och Kajsalisa...ingen avsändare! Inuti kände jag att det låg nåt riktigt hårt och tungt...vältejpat var det! Jag slet som ett djur för att öppna försändelsen...inuti ligger en jättehäftig liten dörrskylt som det står....Varning för lat katt!!! (foto ska komma)

Jag gick genast ut och satte upp den på dörren! Eftersom jag har en viss känsla för handstilar och som jag uttryckte mig till vederbörande...man känner sina löss på gången så förstod jag på en gång vem det kom ifrån!

Jag är lyckligt lottad som har så himla goa vänner....tack snälla!!!

Lyckligare än en Anka!

Måndag kväll och dagen har bara försvunnit ut i intet! Nej, det är´inte helt sant för jag har suttit och tränat på bildhantering i Photoshop. Photoshop har inga begränsningar har jag insett, man kan göra vad som helst i det programmet och fullärd tror jag knappast att man kan bli!

I morgon fortsätter jag med den biten men jag ska också hjälpa Bästa Vännen med att städa ur hennes äldsta dotters lägenhet. Dottern har flyttat till Gävle och läser till inredningsarkitekt...låter som en tuff skola! Det kan vara skönt att vi tanter städar så hon kan koncentrera sig på skolarbetet!

Ikväll har jag konstaterat ett par saker....för det första...jag har inget kontrollbehov!! Åtminstone inte om man jämför med Anna Anka! Tänk att ha ett program i datorn som gör att man kan övervaka sina arbetare trots att man befinner sig på andra sidan ett världshav...det är väl att ha kontrollbehov....plus en massa andra defekter ;)

Jag inser också att jag faktiskt har betydligt färre problem än henne....åtminstone en annan typ av problem. Min tvätt är aldrig struken...men jag har överlevt ändå. Är det nåt jag vill ha struket så får jag göra det själv...vilket jag absolut inte ser som nåt problem!

Jag tycker nog att jag blivit en lyckligare människa sedan jag började titta på det programmet....och dessutom har jag fått konstaterat...pengar gör en inte lyckligare!!!


Jag är fri!

Min vana trogen vaknade jag klockan sex i morse, försökte somna om men kroppen ville inte det. Jag gick upp och satte på kaffe och nästan drog tidningen ur handen på tidningsbudet!

Medan jag satt och drack mitt kaffe och läste tidningen så slog det mig....Jag är fri!!!

Lika tufft som det kändes i maj när jag fick beskedet att Försäkringskassan bedömde mig som frisk på grund av mitt egenmäktiga förfarande (när jag försökte skapa mig ett eget liv utan FK och missade att informera FK)...lika häftigt känns livet nu!!

Det har varit tufft sen den där dagen i slutet på maj men vi har haft en fantastisk sommar där livet fått lite andra perspektiv! Man kan göra otroligt mycket utan pengar...dock ska det tilläggas att utan släkt och vänner hade vi inte klarat oss....tack snälla Ni för den hjälp vi fått!! Ni vet vilka Ni är och jag hoppas Ni förstår hur värdefulla Ni är!

Det märkliga och härliga i detta är att så bra som jag mår nu..så bra har jag inte mått på säkert över tjugo år! Fortfarande har jag min ångest och min värk....men jag kan hantera den! Jag kan också berätta att den diagnos jag nämnde i veckan  är fibromyalgi. Jag har sen våren 1988 misstänkt att det var det som felade mig men ingen har riktigt tagit mig på allvar inom vården. Sen fick jag ju mina whiplashskador 1991 och 2000 och då förklarade vården att det var det som var orsaken. Naturligtvis är det en del av min värk men det finns vissa symptom som inte stämmer dock tillhör jag inte den typen av människa som sätter mig ner och säger att jag kan inte för jag har ont!
Nej, jag fortsätter som om det inte bekommer mig...man ska vara "duktig"!! Värken och lidandet tar jag hand om i ensamhet...så har jag gjort i hela mitt liv och där är en av de bidragande orsakerna till att jag gick i väggen 2003 gissar jag!

Nå, nu har jag fått göra en utredning på EPM - Enheten för Psykosomatisk Medicin som jag efter en remiss från min kurator hamnade hos våren 2008. Det har varit min räddning, de har verkligen gjort allt för att jag ska må bättre!! Jag har en liten del kvar i utredningen men allt tyder på att det är fibromyalgi som bråkar med mig!

Ja, detta var en liten parentes vad jag ville komma fram till är att jag nu faktiskt lever ett liv som är underbart!! Jag bestämmer över mig själv...har Ni tänkt på hur skönt det är??

Så egentligen kan man säga att den "anonyme" gjorde mig en fantastisk tjänst...borde jag kanske säga tack?

Idag ska vi möblera om härhemma! Efter en sommar med bara en Blivande och tonåringar hemma så ser hemmet ut som om det gått en tornado genom lägenheten. Ett bra sätt att få ordning är att möblera om...så idag trollar vi med våra 54 kvadrat minus de 10 kvm som dotra har i sitt rum...och med våra möbler!! Vi måste dessutom skapa en bättre arbetsplats för min del, ofta blir det kanske 6-7 timmar framför datorn och då måste man sitta bra!!!

Så nu när klockan är 9.00 ska jag väcka Blivande och sen kör vi igång...men vi missar inte krysset!!!!

Vad vill Du veta?

Den här perioden innebär ju naturligtvis nya uppgifter. Hemsidan har Ni ju redan läst om. Sen ska vi läsa två olika böcker om retorik och jag har läst en av dessa två...idag ska jag försöka läsa den andra!

Vi ska också göra ett litet arbete om en hårdvara och jag har valt att skriva om datormusen...det enda jag gjort i den uppgiften är att köpa mig en ny mus!!!!

Sen har vi en bildhanteringsuppgift...jag ska få ett föremål att hoppa ur bilden....det tar jag tag i nästa vecka!!!

Men...det är en uppgift där jag skulle vilja be Er om hjälp!!!

Vi ska presentera oss själva i ett föredrag på 3 - 5 minuter som kommer att videofilmas. Men vad ska jag berätta om mig själv?

Visst jag kan köra det vanliga med vad jag heter och vad jag jobbat med..och icke att förglömma...hur gammal jag är!!! Har Ni märkt att det är jätteviktigt när en svensk ska presentera sig...jag heter XX och är XX år!!

Men jag känner att jag skulle vilja göra nåt annat...nåt som inte är så rutinbundet...så nu frågar jag Er...vad vill Ni veta om människor???