Tredje träffen!

Nyss hemkommen från Tärna och tredje träffen med "mina" pensionärer så kan jag konstatera att jag gillar det här!

Glädjen när man ser att "poletten" trillar ner är häftig och just nu kan jag nästan känna mig lite "hög" på den känslan!

Att se kvinnan som knappt visste hur man höll i en datormus klicka sig fram utan större problem gör mig glad...när jag sen får se samma kvinna sätta igång och skicka mejl hej vilt och bifoga det ena fotot efter det andra...då känns det alldeles varmt i kroppen för då har man lyckats med sitt budskap!!!!

Att få höra eleverna sen säga att "Du lär ut så bra" ja, då är dagen räddad, inget kan förstöra den!!!

Visst, jag vet att det finns en i gruppen som inte är lika nöjd men det beror nog mest på att hon är överkvalificerad, hon har hållit på att mejla i fem år och då finns det kanske inte så mycket att lära! Som jag sa efter förra gången, det är svårt att tillfredsställa alla men om merparten är nöjd då är jag också nöjd!

Nu är det uppehåll i en vecka eftersom datasalen är upptagen vilket passar mig bra då jag vill försöka lägga ordentligt med tid på våra nya uppgifter samt också göra denna Power-point med instruktioner om hur man betalar räkningar på internet.

Snö i massor!

I morgon är det då åter dags för att möta "mina" pensionärer och jag ser fram emot det. Hoppas nu att alla plogbilar jobbar ordentligt under natten för att ta bort all snö som fallit under dagen!

Mina tankar inför morgondagen är att gå igenom mejlen ytterligare, visa lite hur man kan använda olika funktioner som finns. Smilisar och textredigering samt också att det finns en stavningskontroll.
Tanken är också att lära ut hur man bifogar foton och kanske nån bifoga nåt dokument men vi får se var vi landar och även vad dom önskar!

Ett problem kan jag tycka är att man vill ju lära ut så himla mycket, jag ser ju att det finns ett behov hos dem...även om de kanske inte vet om det!!! Men det gäller att hejda sig och se till att de lär sig basfunktionerna först!

Jag tror att jag löst problemet med hur jag ska lära dom att betala räkningar över nätet. Jag kollade upp senast vilka banker som var aktuella i gruppen och kunde då konstatera att just de bankerna är banker som nyttjas inom familjen. Jag tror att jag tar skärmdumpar och suddar känslig text och sedan gör en Power-point av det. Nå, jag ska fundera lite mer på det till nästa träff som är först om fjorton dagar då datasalen är upptagen nästa vecka.

Kursdag 2

Dag nummer två av fem är nu till ända och jag tänkte sätta mig direkt för att skriva ner tankar runt den andra kursdagen.

Idag hade jag en mycket tydligare linje, jag visste vad vi skulle koncentrera oss på. Vi skulle lära oss att mejla!

Vi började med att skapa varsitt gmail-konto vilket väl inte var några större problem, man får ta om samma moment flera gånger men det fungerar.

Vad jag eventuellt kan uppfatta som ett "problem" är att man har en sån blandad kompetens i gruppen, en bra liknelse skulle kunna vara att som lärare ha elever från hela grundskolan i samma klassrum. Man måste anpassa sig till en förstaklassares kunskaper likväl som till en niondeklassare och det kan då bli en del strötid för niondeklassaren.
Men problem är till för att lösas och jag tyckte väl att jag lyckades skapligt även om jag är säker på att alla kanske inte känner sig helt nöjda men....det är nog nåt man får leva med som pedagog.

I vilket fall som helst så hade alla skickat och tagit emot mejl när dagen var slut så dagens mål nåddes!!!!

Däremot måste jag till nästa vecka kolla lite hur man lägger till kontakter på ett smidigt sätt på gmail...nån som har ett tips att dela med sig under helgen kanske?? Kanske har jag missat nåt ;)


Första kurstillfället

Det har nu gått några dagar efter att jag träffade "min kurs" första gången.

Det var ett speciellt möte som jag nog kommer att bära med mig under lång tid. Jag har ju tidigare stått i pedagogens skor men denna gång var det annorlunda. Framför mig hade jag nio personer som satt där helt frivilligt vilket jag ju inte varit med om tidigare utan då har jag stått framför en skolklass där läraren bestämt att jag skulle komma.

Gruppen hade setts vid tre tillfällen tidigare så med andra ord var det fjärde gången för deras del. Som jag skrivit tidigare hade jag inte gjort upp nån direkt plan för hur dagen skulle se ut och det är jag mycket glad för för den planen hade spräckts.

Det är lätt att glömma att man själv varit nybörjare vid datorn och ta en massa saker för givet. Här var det bara att börja från början, hur hanterar man datormusen, vad är en internetadress osv....sånt som vi egentligen aldrig reflekterar över när vi sätter oss vid datorn.

Vi började dagen med att göra en presentation där jag berättade om vem jag var och hur min bakgrund såg ut. Hur jag kommit i kontakt med datorer osv. De fick presentera sig och berätta om de hade en mac eller en pc hemma samt om de hade tillgång till internet.

Efter det så repeterade vi lite av det som de gjort under de tidigare tre gångerna som varit före jul. Vi tittade på olika sidor på nätet som kan vara användbara.

Efter lunch visade jag några av de olika sociala medier som finns eftersom det blev diskussioner om dessa under lunchen men jag tror att det kanske får bli en egen kurs eftersom jag inte tror att alla har ett behov av dessa eller ens är intresserade. Dessutom så är det nog viktigast att få dom att känna sig hemma i internetvärlden.

Denna vecka kommer jag att göra en noggrannare planering som går ut på att alla ska skaffa sig ett eget mejlkonto och att alla ska få lära sig att mejla. Det kan tyckas att det är en smal sak att lära sig men så är det inte, var sak har sin tid!

Framöver hoppas jag hinna med att lära ut hur man betalar räkningar via internet eftersom det är nåt som efterfrågas men jag har inte kommit på ännu hur det ska gå till rent praktiskt för bankkonton är privata och det kanske man inte vill skylta med på en kurs. Så är det nån som har nåt tips emottages detta tacksamt!

I morgon!

I morgon torsdag är det dags för min första kontakt med min grupp...spännande!

Sitter idag och försöker komma på hur jag ska lägga upp det men har faktiskt bestämt mig för att ligga lite lågt med planeringen. Jag har en planering i stora drag men känner att jag faktiskt först måste känna av vad gruppen vill och vilka dom är.

Jag har ett studiematerial som underlag och därifrån kommer jag naturligtvis att hämta inspiration till träffarna, men eftersom jag tar över en grupp så måste jag "känna in mig" först. Så fungerar jag men kanske inte andra!

Inspiration hämtar jag också från min moster född 1937 vilket innebär att hon tillhör den målgrupp som jag kommer att jobba med. Henne intervjuar jag...vad vill man lära sig, vad behöver man kunna? Innan jag gjorde det så hade jag en bild av en kursplan i huvudet men den kraschade totalt efter intervjun och träffen med Isa på Tärna. De vill inte alls lära sig grunderna i hanteringen av en dator....de vill lära sig att använda datorn vilket är en viss skillnad! Word, Excel mm har en underordnad betydelse har jag förstått. Viktigare är att lära sig beställa varor på Ellos, läsa tidningarna från födelseorten, sälja/köpa saker på tradera så där är svaret på varför min planering är så diffus!

Utvärderingen däremot den ska nu färdigställas och redigeras. Det är ju också nåt jag kommer att ha användning för i min fortsatta planering.

Jag funderar också en del över den andra kurs jag ska hålla i min praktik. När, var och hur....men jag låter inte paniken hoppa på mig för jag har hela terminen på mig och idéer finns!

Praktik

Den här bloggen kommer att fungera som min praktikblogg. Tanken har varit att använda en helt annan bloggfunktion men den funktionen och jag kommer helt enkelt inte överens...alltså väljer jag att använda en välkänd funktion och sparar därigenom både tid och energi.

Under utbildning till IT-pedagog ska vi också ha praktik och min första praktikplats kommer att vara på Tärna Folkhögskola och mina adepter kommer att vara ett gäng härliga pensionärer. Det passar mig utmärkt då de varit min målgrupp i tanken under en lång tid.

På torsdag den 14:e januari kommer första träffen att vara. De har då träffats tre gånger tidigare under annan handledning så jag får alltså ta över en påbörjad grupp vilket är helt okej för mig. Jag kommer ändå att välja att som man säger köra mitt race.

Att vara pedagog är nåt personligt, man kan inte ta någon annans koncept och göra till sitt eget. Men, man kan låna av andra och göra till sitt eget, det är en viss skillnad!

Eventuellt är det falsk trygghet jag känner när jag tänker att det kommer att gå bra för jag har trots allt jobbat som pedagog tidigare dock i en annan "bransch" och med en annan målgrupp. Men jag kan känna att det är en av fördelarna med att bli äldre, allt måste inte vara så perfekt på en gång, man får göra bort sig och ingenting är så illa så det inte går att reparera!

Att lära ut är också att lära vilket är fantastiskt spännande. Det sitter en grupp förväntansfulla pensionärer och väntar på mig på torsdag och i varje individ ryms massor av kunskap. Är det inte fantastiskt att få möte den kunskapen?

Jag vet också att jag har kunskap som jag kan dela med mig av till dem...ge och ta, det är nog svaret på någon av livets stora gåtor!

I morgon kommer jag att sätta mig och skriva ner de tankar jag har runt denna kurs. En liten kursplan som kommer att vara väldigt formbar för jag behöver träffa allihopa först och få veta...vad vill de....vad kan de? Det är inte alls säkert att jag redan har svaren på de frågorna.

Jag har också en tanke om att utforma en liten och enkel utvärdering som jag kan använda efter varje kurstillfälle. Låt mig helt enkelt veta vad jag gör bra och vad jag skulle kunna göra bättre!

RSS 2.0