Självkänsla

Ordet självkänsla tror jag fick en renässans i och med att Mia Törnblom lyfte fram just det ordet. Själv måste jag erkänna att jag nog under stor del att mitt liv förväxlat ordet med självförtroende och tänkt att självförtroende har jag ju men när hon började sätta fokus på ordet självkänsla började jag förstå att det är skillnad.

Min självkänsla har ökat rejält det sista året inser jag, dels att jag slutförde min utbildning till IT-pedagog och nu de sista fyra månaderna genom min arbetsträning på Hermods med SFI (Svenska För Invandrare). Jag märker att min hållning har förändrats, jag går rakare i ryggen och känner att jag har en funktion i livet.

Naturligtvis har jag haft en funktion som dotter, syster, systerdotter, mamma, styvmamma, vän och sambo men att ha en funktion i arbetslivet är minst lika viktigt åtminstone när man som jag blivit ofrivilligt arbetslös genom sjukdom. För varje år av de sammanlagt nästan sju år som sjukskriven så har min självkänsla minskat i en allt snabbare hastighet så snabbt att jag till och med sett på mig själv som ganska oviktig.

Jag har "läst" andras tankar...den där hon gör ju ingenting, bara snyltar på samhället! Förmodligen har de inte tänkt så, inte alla i alla fall, men detta tog alltmer över mitt liv. Våren 2009 när jag blev utsparkad från Försäkringskassan var jag nära botten, vad skulle det bli av mitt liv och mig?

Än idag kan jag bli ledsen över att nästan hela mitt 40-tal gått åt till att vara sjuk och jag har fått kämpa hårt med myndigheter och sjukvård. Om ett drygt år fyller jag femtio och jag tycker att jag nyss fyllde 40, det känns märkligt.

Jag tänker nu vända det tråkiga till nåt positivt! Allt tråkigt som varit har gett mig en massa kunskap både om mig själv och om andra människor. Jag har gått ur den svart-vita zonen och klivit in i den oändliga grå-zonen och där tänker jag stanna! Låter det trist? Inte ett dugg, för det är mycket lättare att vara en bra människa om man inser att variationerna på människor är lika många som antalet människor.

Numera försöker jag att tänka på varför andra agerar som de gör och inte bara tycka att de är "knäppa", det finns med all säkerhet en anledning till agerandet. Jag har ingen rätt att döma andra människor likväl som ingen har rätt att döma mig. Den som är felfri kastar första stenen......

Jag älskar inte alla människor och alla människor älskar inte mig men jag gör mitt bästa för att respektera alla människor och vill själv bli respekterad!

Varför är detta dagens ämne i bloggen? Måste det finnas en anledning? Näe, jag bara kände att jag behövde skriva ner det för min egen skull och för att det kanske kan ge någon annan tid för reflektion. Men kanske för att jag idag fick en massa goda ord med mig hem från arbetet som väckte dessa tankar så nu ska jag njuta helg med rak rygg!

Kommentarer
Postat av: Stattinskan

Underbart skrivet Ia :-)

Jag tror också på att man inte kan tycka om eller acceptera alla, men att visa respekt är ett måste!

Svar: Jag har, som du märker inte åkt än - åker i natt - men tack i allafall för din hälsning!

Kramar!

Postat av: Ingrid

Kloka tankar kan man aldrig få för mycket av!



Kram och ha en fin helg!

2011-01-05 @ 15:41:46
URL: http://stenstugu.com/wp
Postat av: Helen

Go fortsättning på dig, mycket bra tankar att start nytt år med. Och tänk om alla kunde komma till samma insikt, så bra det skulle vara!



Tja jag har varit frånvarande de senste dagarna, bara lite uppdateringar.

Tack för uppmuntrande ord!

En trevlig afton önskas!

Kramar

Helen

Ps. Man får så ont i aktern å sitta med benet i högläge.Ds

2011-01-05 @ 17:09:35
URL: http://blogg.amelia.se/bloggameliasecayman
Postat av: Diana

Många visa ord där! Jag har lärt mig mycket om mig själv de senaste åren med, men där är mycket att jobba med. Vissa saker har man ju byggt upp under så lång tid och sitter rotade i en.

2011-01-05 @ 17:39:43
URL: http://decdia.blogg.se/
Postat av: Svorskan

Jag känner igen mig i mycket av det du skriver. MYCKET bra inlägg!

2011-01-05 @ 18:09:21
URL: http://svorskan.se
Postat av: Vevve

Många bra tankar. Klart man inte "gillar" alla och det behöver man ju inte men för den delen ska man respektera alla för dom de är.



Hehe ja det tog emot att ta fram snabeldraken ;)



Kram

2011-01-05 @ 18:58:30
URL: http://vevve.com
Postat av: Ama de casa

Vilket fint skrivet inlägg med många sunda tankar :-)

2011-01-05 @ 19:45:43
URL: http://amacasa.wordpress.com/
Postat av: Gun

Jättebra skrivet, du är så klok! Bra självförtroende är att tro att man ska lyckas och bra självkänsla är att man vet sitt värde trots att man misslyckades.

2011-01-05 @ 21:13:24
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Gun

Sv: Tack! För grattis.:D Kram

2011-01-05 @ 21:13:58
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Ellis

Man skall tro och man skall inte ge upp! :)

Stor kram!

2011-01-06 @ 03:19:22
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Fina Frun

Härliga du!

2011-01-06 @ 12:29:47
URL: http://blogg.amelia.se/finafrun
Postat av: Mathilda

Bra skrivet! :D

2011-01-06 @ 12:44:42
URL: http://meliasson.blogg.se/
Postat av: Millah

Hej... Allt bra?

Jag har igång massa roliga tävlingar & det kommer in nya titt som tätt!



Du hittar tävlingarna här---> http://millahoman.blogg.se/2009/august/tavlingar.html



Ta hand om dig =) Kramar // Millah

2011-01-06 @ 12:48:07
URL: http://millahoman.blogg.se/
Postat av: Afrodite

Intressanta och tänkvärda reflektioner, fina du! <3

Kram på dig!

2011-01-06 @ 12:59:24
URL: http://afrodite.blogg.se/
Postat av: Guggelutt

Håller med om det "stulna 40-talet". Känns trist... men man får väl räta på ryggen och tänka att det gav nåt oxå. Inte litar jag på samhälle, sjukvård och annat som jag gjorde förr, man är sin egen lyckas smed.... och du, jag läste Mia för några år sen, vad vad det hon sa var skillnaden mellan självkänsla och självförtroende? jag minns att jag tyckte det var så bra!

kram

2011-01-07 @ 18:48:45
URL: http://guggelutt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback