Hur går det???

Jag tänkte att jag måste kanske berätta hur det går med rökningen....eller frånvaron av cigaretter i mitt liv!

Det går bra, jag har haft några "återfall" och kommer kanske att få flera men själva vanerökandet är borta, det där att ta en cig i tid och otid. Jag väljer att fokusera på att jag inte röker dagligen (långt ifrån) och tycka att det är bra än att gå och gräma mig över de "återfall" jag tagit...jag vägrar att se det som ett misslyckande för det kan inte vara det när jag är mer rökfri är rökig :P

Det blev ju lite tuffa tider och den gamla Kajsalisa skulle definitivt ha tagit pappas död som en ursäkt att börja igen men jag väljer att tänka tvärtom. Mina barn ska inte behöva se mig så sjuk på grund av min egen dumhet (nej, jag klandrar inte pappa utan jag gör ett eget val).

Jag har inte speciellt mycket sug efter nikotinet utan mer efter sysselsättningen, vanan att vid vissa tillfällen ta en cig.

Två saker är negativa med att sluta röka...sötsuget har definitivt ökat och jag har väl aldrig bakat så mycket på så kort tid som nu. Men trots att jag redan har en del övervikt så tänker jag att bättre med övervikt än rökberoende. Jag har tagit fram cykeln och cyklar överallt istället för att som tidigare ha tagit bilen och hoppas att det ska jämna ut sig. Jag ser också till att det alltid finns frukt hemma och så dricker jag mycket vatten!

Den andra saken är besvärligare, mitt luktsinne!!!! Jag har alltid haft ett otroligt välutvecklad luktsinne trots att jag varit rökare, det är inte mycket som undgått mig. Blivande har ibland skojat och sagt att jag borde få anställning som mögelhund!!!!!! Att luktsinnet förbättras när man slutar röka vet väl alla och det uppskattas nog av de flesta...men inte av mig!!!

Idag begänsar luktsinnet mitt liv. Om grannen längst ner målar i sin lägenhet så känner jag doften upp till mig trots att alla fönster och dörrar är stängda, om grannen duschar och har på sig herrdoft så känner jag det också in i vardagsrummet. Jag har svårt att gå i affärer eftersom alla dofter som folk medvetet sätter på sig fastnar i min näsa och på min tunga, det känns som att jag druckit parfymen, tungan blir alldeles konstig. Om man sen börjar tänka på alla andra dofter som man kallar lukter så kan Ni ju börja förstå....vet Ni hur många människor som luktar svett i en affär?? Eller som luktar gammal inrökt nikotinlägenhet??

Vill det sig riktigt illa så kan lukten av parfym eller målarfärg göra mig riktigt sjuk för slemhinnorna blir så irriterade att de reagerar som vid en riktig förkylning. Halsen känns som ett öppet sår och jag får svårt att andas.

Min egen privata rökcoach ska nu ta ett snack med en näsahalsspecialist sm han känner för att se om det går att lindra. Har Ni några tips så tar jag gärna emot dom...jag tänker dock inte gå omkring med munskydd och klädnypa i näsan.... :D

Nu ska jag cykla till butiken för att handla mat...


Kommentarer
Postat av: Trebarnsmamman

Hejja, vad du är duktig!!!!!! Kämpa på...och du, mycket klokt att tänka på dina barn när röksuget slår till.



Dofterna tror jag du kommer vänja dig vid (dvs trubbas av) men kolla så du inte reagerar astmatiskt på dofter och i så fall vilka. Jag reagerar t.ex. astmatiskt på Apelsiner och på vissa Parfymer. Jag tillhör inte dem som säger till, utan däremot bär jag med mig min astmamedicin så jag kan gå undan och medicinera om jag utsätts för dessa dofter. Jag kan inte heller gå in i vissa affärer och har extra svårt med köttdiskar...periodvis är det bara min man som handlar kött eftersom jag inte fixar det. Jag fixar heller inte att handha färskt kött vid matlagning (något som begränsar mig mycket) men som avhjälps av aningen frysta varor eller en man som lagar mat ;)

Postat av: Ingrid

Det har hänt att jag bytt kassakö för att de stått en illaluktande person i närheten av den kö jag först ställt mig i.

Samtidigt har jag ett minne från Fröjelboden en het sommardag för många år sedan. Det var rätt mycket folk som luktade både det ena och det andra och jag doftade väl kanske inte viol själv heller, men så helt plötsligt så känner jag en otroligt härligt fräsch och god doft. Det var en man med något diskret och fin eau de cologne, eller vad det kan ha varit. Jag gick medvetet och ställde mig i närheten av honom och bara njöt.



Kram och lycka till med ditt rökfria liv!

2010-09-02 @ 13:56:27
URL: http://blog.stenstugu.com
Postat av: Heidi

Vad duktig du är..hejja dig!! Jag har oxå ett otroligt luktsinne, det är förjävligt ibland! Hade hellre bytt ut det mot bättre hörsel (hörselskadad).

2010-09-02 @ 15:44:03
URL: http://webmum.blogg.se/
Postat av: Guggelutt

..när jag slutade röka och luktsinnet förbättrades använde jag de starkaste mint-tugummina jag kunde hitta. Tugget och minten lindrade sötsugen och mintextraxtet som gick upp i näsan lindrade t.ex röklukt och svett-odörer som blev jobbiga. Styrkan i t.ex mint, wasabi, senapsdressing bedövar lite, men wasabi och senapsdressing kan vara liiite svårt att ha i fickan..

2010-09-02 @ 18:21:54
URL: http://guggelutt.blogg.se/
Postat av: Karin

Men oj, vilket luktsinne du måste ha !

Hoppas de hittar något som kan hjälpa dig med besvären !

Det enda som jag kan komma på är ett helt ofarligt medel som man använder mot allergi.

Det heter Nasaleze och är ett cellulosapulver, som man "puffar" upp i näsan.

Då blir det som en hinna av tjockt tapetklister på slemhinnorna i näsan, och allergenerna får inte fäste.

Kanske kan det hjälpa även dig.

Lite obehagligt att använda, speciellt innan man lärt sig ta lagom stora puffar. ( Det blir gärna lite för mycket, och då känns det som om man har snor i näsan, men om man tar lagom mycket märks det knappt. )

Jäkligt effektivt är det mot allergi i alla fall.

Elin som är allergisk mot bl a timotej kunde sova på en höskulle när hon använde det, och då tog hon ingen vanlig allergimedicin.

Testa vetja !

Finns på hälsokostbutiker.

2010-09-02 @ 18:43:46
URL: http://karin.hermansro.se
Postat av: Afrodite

Vad du är duktig! <3 Keep up the good work! =)

Massa kramar!

2010-09-02 @ 20:31:32
URL: http://afrodite.blogg.se/
Postat av: Pernilla

Minns att jag också fick jättemycket ont i halsen när jag slutade röka! Läkaren jag gick till var "krass" och frågade mig vilket jag tyckte var värst -"lite ont i halsen ett tag" eller "dö av lungcancer"...så kan man ju också se det :-)) Men tack och lov går det ju över när slemmhinnorna har återhämtat sig! Lycka till!!! <3

2010-09-03 @ 16:00:07
Postat av: Ama de casa

Duktiga du! Strongt att klara att "iblandröka" utan att det har tagit överhanden.

Jag har också ett väldigt bra luktsinne, trots att jag röker. Så, nu gav du mig ytterligare en anledning till att INTE sluta :-)

(skojar bara, såklart!).

2010-09-03 @ 18:15:23
URL: http://amacasa.wordpress.com
Postat av: Ellis

Jag har aldirg provrökt ens en gång, de gör mig mer stolt för varje dag som går :D

2010-09-03 @ 23:54:29
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: sussi

Sät vick under näsan..huvva..De säger både smak ochlukkt blir bättre efter att man sluta röka. Jag är som dig jag känner på lukten vem som kommer hem till oss. Är känslig som attans och jag är rökare! Men jag ska sluta..Ska köpa en bok ...

2010-09-05 @ 15:34:06
URL: http://fritidsforskare.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback