Gotlandsresa

Igår blev jag tillfrågad om vad man bör se och göra när man är på Gotland på semester, jag funderade länge och kom fram till att jag ska försöka göra ett inlägg om vad jag uppskattar på ön. Bilderna har jag lånat lite här och där och är det någon som tar illa upp för att jag lånar bilder så säg till så tar jag bort dom!!!!

Det man nu bör ha i minnet är att jag själv inte besökt min födelseö på elva år vilket kan göra att saker jag pratar om inte ser ut som det gjorde sist jag besökte ön, saker och ting förändras.

Att stå i fören på gotlandsbåten och se Visby närma sig ger mig nästan en klump i halsen nu när jag skriver om det för det är bland det vackraste man kan uppleva tror jag. Det är som att nalka sig en annan värld, så vackert är det!



Kommer man sen på morgonen är det nästan ett måste att sätta sig på nån av de olika restaurangerna och äta frukost och bara njuta av sommarmorgonen. På den tiden jag bodde på Gotland var det ett måste att åka till Stora Torget och köpa ostfrallor hos Bosse Bagare men om honom vet jag inget numera.

När det är gjort är det väl läge att söka upp sitt boende och göra sig hemmastadd där, man får hoppas att man har ett boende för jag hörde från säker källa att det varit en hel del lurendrejeri i den branschen i år.

Vad gör jag mer under min vecka? Jo, att uppsöka Högklint är ett måste för mig  Här förlovade sig mina föräldrar för 49 år sen men det är inte därför jag vill åka dit utan för att det är en av de vackraste platserna på Gotland. Utsikten en vacker dag är betagande!

När jag ändå är på den sidan av ön så passar jag på att ta ett dopp på Tofta Strand eftersom det är en av de finaste stränderna på Gotland.  Dock är det sällan den är så här tom som på bilden utan den påminner mer om en överfull sardinburk men det känns ändå som att man bör ha gjort ett besök där. Ska man bada och sola en hel dag finns det bättre ställen. Tofta lär för övrigt ha förändrats väldigt mycket sen jag slet i kiosken där så förmodligen skulle jag bli väldigt besviken men åker Du som läser detta dit kan Du väl ta några foton och uppdatera mig!!!

Vidare åker jag ner mot Klintehamn, kanske tar en fika på Warfsholm.

Eller förresten...jag skulle inte stanna där utan åka en liten bit till och stanna hos en bloggvän och fika som bor några kilometer söder om Klintehamn.

Från om med här bör man söka sig de små dammiga grusvägarna som går längs med kusten. Förr fanns det vägar som gick nästan hela vägen ner till Hoburgen men det förutsätter givetvis att man inte har en sprillans ny lågställd bil!!! Men det är så vackert där. Den karga naturen med martallarna och alla vackra stenar man får se när man tar sig tid att stanna till. Ta tiden att stanna...ofta! Kom dock ihåg att man inte får ta med sig fossil från Gotland, men ta med en kamera och fotografera dom!!

Så småningom hamnar man vid Hoburgsgubben och den är ju fantastisk, bland annat får man tillfälle att kolla vilken färg som är trendig att ha på näsan!!



Sen är det bara att fortsätta att åka upp längs den östra kusten, fortsätt att söka upp de små vägarna. Fast för en fastlänning är alla vägar på Gotland små, men jag menar de riktigt små!!!

Nånstans stöter Ni med all säkerhet på ett fiskrökeri och då måste Ni stanna och köpa varsin nyrökt flundra
som Ni sen sätter Er i en skogsbacke eller vid strandkanten och äter med fingrarna....det är så gott så uj, uj!!!!

Hamnar man sen i Ljugarn (uttalas Ljugaarn...inte Ljuugarn) så går man givetvis till Bruna Dörren och tar en öl på kvällen. Men Ljugarn i sig är en vacker plats och jag skulle givetvis gå och titta på den lilla stugan som min mammas farbror Ragnar och faster Birgitta bodde i. En fantastisk röd liten stuga mitt i samhället, så liten så att man fick böja sig när man gick därinne i stugan. Faktiskt mindre än vårt torp!!

En hel dag skulle jag ligga på stranden där Gammelsonen vände sig från mage till rygg första gången...den härliga långgrunda stranden i Ljugarn!

Under min vecka skulle jag också göra ett besök på Lojsta Hajd och se om jag fick syn på nåt litet gulligt russ!  HÄR kan Du läsa mer om russen!

Man behöver inte vara hästintresserad för att det ska vara en upplevelse. När jag var där senast var för 23 år sen och då var gammelsonen liten och när vi körde igenom heden så rätt som det var så stack ett russ in huvudet i bilen och kollade om Gammelsonen satt ordentligt fastspänd!!!

När man ändå är trakterna tycker jag att man ska besöka Lojsta slott, märk väl..detta är inget slott med tinnar och torn men ändå spännande

En dag bör ägnas åt Fårö, det är en egen liten sagoö om man vågar ge sig av från de "stora" vägarna. Ofta är det bara stenar på stranden som det finns hjulspår i...men törs man får man en riktig upplevelse. Själv har jag lyckats få fel på bilen utanför Ingmar Bergmans villa...helt oavsiktligt. När jag var liten körde min pappa lantbrevbäring på Fårö så jag har sett ön från alla små vägar...spännande!

Man måste bada på Sudersand men innan man slänger sig i de underbara vågorna där ska man ha tagit en promenad på Ulla Hau  det är ett störthäftigt ställe som kräver god kondition.

Sen har vi min favoritkust som dock inte alls är lika vacker och fantastisk i mina ögon längre. Den har tyvärr blivit så exploaterad sen jag var där. Den västra kusten mellan Fårosund och Visby. Ireviken och alla raukar...det är underbart! Förr kunde man hitta sitt eget lilla ställe där och till och med bada naken utan att få sällskap, så var det dock inte när jag var där senast 1999...men härligt är det!!!

Men hela tiden ska man hålla ögonen öppna och låta nyfikenheten styra. Överallt finns det små skyltar med tips om smultronställen. Små mysiga hantverksbutiker och små fik.

Öppna sinnena och Ni kommer att få en underbar semester på Gotland!!!

Jag vet att nu sitter det många och tänker...men det har hon inte skrivit om...och det måste man ju besöka...ja, men skriv det i kommentarerna för alla tips mottages tacksamt. Vi har alla egna små minnen av denna fantastiska ö.

Ön som steg upp ur havet enligt Gutasagan!


Kommentarer
Postat av: Em

Vilken härlig sightseeing du gav oss! Jag har aldrig varit på Gotland, men reser gärna dit om tillfället ger sig.

Sv: Du prickade precis vad jag tycker, jag gillar inte om kanten man dricker av är tjock. :D

Postat av: Hasse

Några platser som jag tycker man ska besöka om man aldrig varit på Gotland är raukområdet Digerhuvud på Fårö och Lummelundagrottan, åker man sen mot Visby så kan man stanna på Krusmyntagården och inhandla örtkryddor och kryddblandningar som är helt fantastiska.

2010-07-08 @ 12:27:58
Postat av: Ia

Hasse; Du har helt rätt....lammasado på Krusmyntagården är helt okej!!!!!



Lummelundagrottan är inte fel heller men jag gillar dom inte ;)



Digerhuvud...mmmm.....ja, tänk en pojkvän jag hade en gång i världen tyckte det var väl inget att se????

2010-07-08 @ 12:37:55
URL: http://kajsalisa.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag kan inte annat än hålla med...vilken underbar resa du tog med oss på...jag tycker ju att hela öin är värd att se. Det finns ju alltid något för alla. För att inte glömma guteglassen....om-nom-nom-nom

2010-07-08 @ 12:58:41
Postat av: Rebecca

Tack, du är en ängel :) Ska lura in resesällskapet också här för att läsa och sen får vi se vad det blir :) Vad betäffar stugan så hyr vi av bekanta och nykeln ligger redan hemma hos mamma och väntar på att vi ska hämta den och sen att det ska bli v.31 så vi kan åka.

2010-07-08 @ 13:10:31
URL: http://rebeccaskog.blogg.se/
Postat av: Camillha

Men käre värld! Har du inte varit där på 11 år!!! Jag skulle aldrig kunna hålla mej från att åka till Gotland om jag kom därifrån... skulle gärna åka dit med min familj på augustisemester. Jag blir lyrisk när jag tänker på Gotland, när jag hörde din dialekt första gången (då du spillde juice i matsalen... hihi), när jag ser bilder från Gotland och när jag tittar på Pippi Långstrump med mina barn. Jag ÄLSKAR denna ö!

Min man har inte varit där någon gång, och alltså inte mina barn heller, så det är en dröm jag har att få visa dem mitt paradis!

Har bara varit där 4 gånger men det är ändå min ö!

Kottete är jättegott!!

2010-07-08 @ 13:11:03
URL: http://himlenrunt.blogspot.com
Postat av: Camillha

Har länkat hit i min blogg, där jag lovsäger mitt Gotland.

2010-07-08 @ 13:31:25
URL: http://himlenrunt.blogspot.com
Postat av: Ingrid

Gör det vetja!

Kom hit så ska jag sätta på kaffepannen, tänk så roligt det vore :)

2010-07-08 @ 17:24:46
URL: http://blog.stenstugu.com
Postat av: Majsan

Allt mer inser jag att GOTLAND är en plats jag måste ta mig till.. kan det kanske ske nu i sommar? Får se.. har ju min enkelbiljett till Göteborg och därifrån kan ju allt ske ;)

2010-07-08 @ 17:33:37
URL: http://www.chattens.se
Postat av: Nancy66

Ja du, mitt minne från Gotland var spännande kan man säga. Skolresa i sjunde klass, cyklade på Gotland. Vi var ett tappert gäng som efter en hel vecka fortfarande bara fått regn på oss, vi kom till och med i tidningen, tappert gäng stod det, haha

Men mycket kul hade vi, försökte smita in i Villevillekulla, dock blev vi jagade av hundar så vi var snabbt över staketet igen, ;) Lummelundagrottorna var vi också vid, sen var det stormkök i rusk och regn, men vi var på gott humör trots spöregnet, :)

2010-07-08 @ 18:29:36
URL: http://nancy66.zoomin.se
Postat av: Gun

Vad härligt det verkar vara! Jag har aldrig varit på Gotland, men ska dit någon gång, den saken är klar.:)

2010-07-08 @ 21:08:18
URL: http://horni.blogg.se/
Postat av: Ellis

Gotländska är den härligaste dialekten någonsin, blir helt varm i kroppen av o höre er prate! :D



Jag vill väldigt gärna dit men har aldrig haft tiden o åka ned :)

2010-07-09 @ 04:53:33
URL: http://ellisu.blogg.se/
Postat av: Ellis

sv: haha Gun är min musvärmor tror du fossingarna smittat av sig på något sätt? :P

2010-07-09 @ 04:53:53
URL: http://ellisu.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback