Du är alltid övervakad!

Alldeles i början av maj fick jag en indikation på att något var på gång, någon hade ögonen på mig.  


Ja, så får detta inlägg inledas att för att Ni ska vilja läsa ända till slut för detta kommer att bli långt men jag gissar att Ni kommer att bli både upprörda och förvånade innan Ni har läst till slut!


År 2005 öppnade jag den här bloggen för att dels få skriva vilket är något jag verkligen tycker om och för att dela med mig av bland annat mina tankar runt min mammas sjukdom och om annat som händer i mitt liv. Jag har för det mesta fokuserat på positiva saker för jag tror på att leva i positivitet och av den anledningen så har jag skrivit väldigt lite om min sjukdom och om hur jag mår. Jag har inte sett nån anledning att hänga ut vare sig mig själv eller min familj därför kommer detta inlägg att bli helt olikt det jag brukar skriva. Jag kommer att göra ett för mig ovanligt personligt inlägg men kommer inte att bli privat! Det är en stor skillnad för mig!


Förra året kom jag igång ordentligt och började skriva nästan dagliga inlägg och Ni läsare har hela tiden ökat i antal vilket naturligtvis är kul men ingen nödvändighet eftersom skrivandet ändå är mitt eget terapiarbete.


Inför år 2008 gav jag mig själv ett nyårslöfte, jag skulle aktivt bli mer miljövänlig. I maj förra året kom jag i kontakt med ENJO som marknadsför miljövänliga städprodukter - man städar med fiber och vatten och slipper alla kemikalier! Jag föll direkt för produkterna och har sedan dess inte köpt en enda flaska med rengöringsmedel.
Jag var på flera demonstrationer, dels för att få köpa produkterna och dels för att komma ut och träffa folk vilket man inte gör så mycket när man är hemma och är sjukskriven.
Här har jag skrivit mer om min sjukdomshistoria för den som är intresserad, för övrigt kanske det enda inlägg som är lika personligt som detta!


Jag kände ganska tidigt att detta var nåt jag skulle vilja prova, att demonstrera ENJO men jag insåg också att jag var sjukskriven och förmodligen skulle jag inte klara av det. Månaderna gick och en av mina närmaste vänner, P, satte igång. Hon har själv gått hemma länge med bland annat fibromyalgi, jag såg hur hon levde upp och blev mer eller mindre pånyttfödd. Nånstans började jag fundera, tänk om jag också skulle kunna få känna den glädjen hon utstrålade. Att få känna ett värde, få känna att man gjorde nåt av betydelse både för mig själv, familjen och miljön!


Jag blev inbjuden till en sk ENJO-kväll för värdinnor och vänner till ENJO's miljörådgivare. Naturligtvis blev jag erbjuden att bli miljörådgivare och jag tänkte att jag vill prova. Aldrig någonsin tänkte jag på att jag kunde tjäna pengar på det utan för mig var det att komma utanför hemmet och få känna att jag nånstans hade en annan roll än, Ia den sjukskrivna! Att åter lära sig att ringa människor jag inte kände så väl, att åka hem till människor jag inte kände. Att helt enkelt utmana mig själv att göra saker som jag kände ett obehag inför att göra.


Här missade jag en betydande sak och jag erkänner mig skyldig på stående fot och tar på mig hela ansvaret för detta - jag informerade inte Försäkringskassan om detta!


Nå, jag gick min utbildning på ca 5 timmar och skulle sedan ut och demonstrera. Konceptet är mer eller mindre detsamma som Tupperware eller andra liknande företag, man åker hem till folk som i sin tur bjudit hem sina vänner. Jag hade svårt att få ihop värdinnor, dels för att jag genom min sjukdom skalat av en del av mitt sociala nätverk och dels för att jag har svårt att ringa och "tränga" mig på. Min vän K ställde upp och hade en demo hemma hos sig och min sambos syster gjorde detsamma. Men jag lyckades inte få in några nya demon. Jag kämpade på av den anledningen att jag trots allt förbundit mig att göra ett visst antal demon mot att jag fick produkter att demonstrera.


Jag fick ihop mina demonstrationer genom att kämpa hårt och negligera de varningstecken som kroppen skickade ut...min vän P hade ju övervunnit dom och då borde jag också kunna göra det var min tanke, dessutom så har jag uppfostrats till att åtar man sig nåt så fullföljer man det!


I mars hade jag gjort mina "måsten" och det var dags för påbyggnadsutbildning, här borde jag ha satt stopp men nånstans i all ångest och vånda fanns också en glädje över att trots allt ha nån form av yrkesidentitet som jag saknat under så många år. Jag fick min utbildning på 2 timmar och jag skulle göra ytterligare ett antal demon . Under hela den här perioden hade jag flera rejäla förkylningar som varade i veckor och dessa evinnerliga febertoppar som är tydliga signaler om att min kropp försöker tala om för mig att detta är fel. Jag lyssnade inte...återigen, har man tagit fan i båten ror man den i land. Eller med ett bättre språk....Du ska vara duktig!


Inget av detta skrev jag om i min öppna blogg men Ni som har tillgång till min mera privata blogg vet att jag mådde riktigt dåligt, men om detta ville jag inget skriva till Er, Ni skulle bara se mitt "braiga" liv!


I början på maj fick jag veta att Försäkringskassan ringt till ENJO's vd för att "kolla" upp mig. Jag insåg genast att detta skulle ställa till problem och jag la genast ner min sk "verksamhet" för den var inte värd en strid FK..ack, så fel jag hade!

Nån vecka senare blev jag kallad till möte med kontrollgruppen på FK och fick där redogöra för varje liten detalj angående detta med ENJO. Jag berättade precis hur det varit, att jag uppskattade min arbetsinsats till ungefär 25 timmar på 7 månader och att jag då förmodligen tagit till i överkant.Jag hade haft 6 demonstrationer  á 90 minuter. Jag erbjöd dom dessutom att få mina lösenord till min sida på ENJO's nätsida men de avböjde.  Jag berättade också att jag inte tjänat några pengar på detta utan att jag tagit ut produkter till mig själv för den lilla förtjänst jag haft.


FK säger då att vad jag tjänat är oväsentligt det är arbetsförmågan de bedömer och jag känner mig då betydligt lugnare för 25 timmar på sju månader kan knappast räknas som betydande arbetsförmåga. Allt man gör i sitt liv räknas som arbetsförmåga i Fk's ögon, man får inte ens gå en kvällskurs i akvarell utan att anmäla detta till Fk får jag veta...jag konstaterar att det är tur att jag aldrig kom iväg på nån.
Jag får också veta att jag är anmäld av en anonym anmälare som läst i min blogg att jag säljer ENJO och att mannen på Fk suttit och läst min blogg för att se vad jag gjort!


Det är här jag börjar reagera ordentligt, att man får vara anonym gentemot den man anmäler kan jag tycka är okej men inte att Fk tar en anonym anmälare på allvar. Att sedan Fk har tid att lägga många timmar på att läsa en blogg för att se vad jag gjort är ytterligare en anledning till att jag studsar. Jag känner till flera sk riktiga "fuskare" och jag kan tycka att det är på dom Fk ska lägga sin energi. I detta fall ska tilläggas att jag ganska säkert vet vem som anmält mig och det gör mig ännu mera förtvivlad och också oroad, det är obehagligt att veta att det finns en person som vill en ont!


I måndags då det var dags för månadens utbetalning så började jag ana ugglor i mossen, jag fick nämligen inga pengar! Jag började jaga min handläggare på Fk men utan resultat, lämnade ett meddelande på telefonen och igår ringde båda upp mig!


Först ringde mannen från kontrollavdelningen och berättade att de bedömer att jag under november och till och med april haft en arbetsförmåga på 25 %, d.v.s. tio timmar per vecka och att jag kommer att bli återbetalningsskyldig för den perioden.


Ett par timmar senare ringer min vanliga handläggare och berättar att jag inte längre får vara sjukskriven utan att jag från den första maj är "friskförklarad" och står till arbetsmarknadens förfogande! Alltså natten mellan den sista april och första maj ökade min arbetsförmåga med 75 %!! De har stött och blött mitt nya läkarintyg och kommit fram till att visst har jag förhöjda värden men att jag i det stora hela fungerar normalt och att jag trots allt haft en verksamhet igång under de sista sju månaderna! Hon erbjuder sig att om ett par veckor när allt ramlat på plats för mig följa med till Arbetsförmedlingen och "lämna över" mig i deras händer varpå jag säger att jag vill att det ska göras så snart som möjligt. Jag har inte råd att låta saker och ting falla på plats, jag har en familj att försörja! Så på tisdag ska jag till Af och anmäla mig som arbetssökande på 100 %!


Här önskar jag att jag kunde dela med mig av mitt mående till de beslutande, att de fick prova att gå i mina skor en vecka. Jag önskar också att jag var mer av den typen som tyckte synd om mig själv och verkligen kunde förmedla detta vidare. Inte ens med min familj delar jag det innersta, jag har sen barnsben fått lära mig att bita ihop så långt det går. Ett stort "misstag" är också att jag aldrig varit självmordsbenägen, jag älskar livet men jag har en känsla av att man måste vara dramatisk för att bli trodd om nu ens det hjälper. Jag fick nämligen från en mycket insatt person veta att till och med cancersjuka i slutskedet utreds för eventuell arbetsförmåga. Man får inte ens dö i fred längre!


Konsekvenserna av detta är att vi får 9500 kronor mindre att leva på och alla vet vi väl att man rättar munnen efter matsäcken och det har vi precis som alla andra gjort. Jo, vi har kunnat leva bra och unnat oss det mesta vi velat och jag har heller aldrig klagat!

Vad som händer nu är att vi kommer inte att kunna åka på nån semester, vi kommer förmodligen inte att kunna behålla vårt underbara torp som har varit hela familjens lilla fristad, här har hela familjen kunnat och velat andas ut och sluppit stadens stress. Vi kommer inte att kunna ge familjens dotter det lilla extra...hon är den som kommer att drabbas hårdast av detta!

Vi råkar vara ägare av en bostadsrättlägenhet i ett attraktivt område vilket gör att jag behöver inte göra mig besväret att ens fantisera om att gå till sociala och ansöka om bidrag, nej, min sambo förutsätts försörja mig! Det spelar ingen som helst roll om vi har gemensam ekonomi eller delad...

Jag är fullt medveten om att det liv som nu väntar oss är det liv som många, många lever dagligen så tro inte att det finns nån självömkan i detta. Vi klarar oss!


Men är det detta samhälle vi vill ha, ett angiverisystem där vi ska omkring och misstro alla människor? Ett samhälle där man som sjuk inte får vara sjuk, där man inte får rehabilitera sig i lugn och ro?  Ska det inte finnas nåt utrymme för egna initiativ?

Jag tar fullt ansvar för att jag "gick bakom ryggen" på Fk och inte talade om att jag ville göra en arbetsträning men jag kan för mitt liv inte tycka att straffet är relevant till mitt "brott"!

Kanske kommer jag att få ångra att jag skrivit detta inlägg för jag förstår ju att både Fk och den anonyme anmälaren läser detta...kanske resulterar detta i en anmälan om förtal eller liknande men jag vill att Ni ska få veta hur det ser ut!


Jag anklagar ingen personligen för Fk's personal göra bara det de är ålagda att göra och Du anonyme...jag förstår att Ditt liv kanske inte är så kul men man måste ta hand om sitt eget i första hand!


Naturligtvis kommer jag inte att bara att stilla tigande finna mig i detta beslut utan det kommer att överklagas så långt det bara går för jag tycker själv att detta är ganska uppenbart att 25 timmars arbete på 7 månader inte kan likställas med att man är tillräckligt frisk för att jobba 100 %!


I mig finns ju en kämparvilja som jag inte visste att jag ägde och den tänker jag utnyttja. Jag har också stöd från flera betydande håll och det gör mig både glad och rörd!

Jag är fullt medveten om att det liv som nu väntar oss är det liv som många, många lever dagligen så tro inte att det finns nån självömkan i detta. Vi klarar oss!

Men är det detta samhälle vi vill ha, ett angiverisystem där vi ska omkring och misstro alla människor? Ett samhälle där man som sjuk inte får vara sjuk, där man inte får rehabilitera sig i lugn och ro?  Ska det inte finnas nåt utrymme för egna initiativ?
Jag tar fullt ansvar för att jag "gick bakom ryggen" på Fk och inte talade om att jag ville göra en arbetsträning men jag kan för mitt liv inte tycka att straffet är relevant till mitt "brott"!

Kanske kommer jag att få ångra att jag skrivit detta inlägg för jag förstår ju att både Fk och den anonyme anmälaren läser detta...kanske resulterar detta i en anmälan om förtal eller liknande men jag vill att Ni ska få veta hur det ser ut!
Jag anklagar ingen personligen för Fk's personal göra bara det de är ålagda att göra och Du anonyme...jag förstår att Ditt liv kanske inte är så kul men man måste ta hand om sitt eget i första hand!

Naturligtvis kommer jag inte att bara att stilla tigande finna mig i detta beslut utan det kommer att överklagas så långt det bara går för jag tycker själv att detta är ganska uppenbart att 25 timmars arbete på 7 månader inte kan likställas med att man är tillräckligt frisk för att jobba 100 %!

I mig finns ju en kämparvilja som jag inte visste att jag ägde och den tänker jag utnyttja. Jag har också stöd från flera betydande håll och det gör mig både glad och rörd!


Kommentarer
Postat av: Ellen (tooba)

Jag är så otroligt chockad över hela din situation och förstår inte hur det kan få gå till så här! Ge inte upp!

2009-05-28 @ 12:57:22
Postat av: Trebarnsmamman

Uscha fy så ledsen man blir! Vet inte om jag kan glädja dig med att berätta att liknande har hänt mig, dvs anonym anmälan. Det skedde för ca 2 1/2 år sedan och sedan dess har jag varit under fk:s lupp var och varannan månad. Det som räddat mig är att jag var gång fk ringt för att meddela att ny utredning pågår har jag frågat hur jag skall anmäla, hur de upplever, vad de tycker osv. Jag lägger korten 100% på bordet när fk ringer för att ge dem en så rättvisande bild de bara kan få, för genom att läsa min blogg får de ju bara valda delar av mitt liv, eller andra deltaganden på nätet. Lustigast var i höstas då två fk utredningar pågick samtidigt, en som bedömde att jag anmält för mycket ersättning och en för lite ersättning. Det var tufft samtidigt som jag tröstade mig med att om en handläggare tycker jag gör fel åt ena hållet och en annan tycker jag gör fel åt andra hållet...då måste jag göra precis rätt ;)

Skickar en jättekram till dig! Och säger, fy för anmälare...man blir bara mindre och mindre öppen när sådant händer. Skall du nu vare sig kunna skriva om det jobbiga eller det roliga? Nä Ia nu börjar du skriva om allt jobbig så anmälaren och fk förstår hur sjuk du är, därmed basta!

Postat av: ingmarie

Jag har en kusin vars fru bloggar här också och hon hade sett något tv program att personalen på fk går in på olika bloggar för att läsa och se om dom kan sätta dit någon. Därför vågar jag inte göra något alls, skulle jag bli så bra att jag kan arbetsträna så går jag direkt till fk. Men tyvärr så blir jag aldrig så bra att jag kan vara ute i arbetslivet igen. Jag lider med dig men vet att du kommer igen. Det är mycket pengar att förlora i månaden och jag tror det kommer att kännas av för er. Jag tänkter på dig vännen...kram

2009-05-28 @ 15:07:49
Postat av: Majsan

Det är inte ofta jag är mållös, Ia.. och jag vet ju själv hur FK agerar.. men detta... Helt sjukt! Det hade väl räckt med att de tyckte det var bra att Du tog saken i egna händer och prövade Dig fram till vad Du orkade.. samt fick lite glädje in i vardagen. De kunde kanske drista sig till att betala ut för 25 timmar mindre en månad.. och sedan uppmuntra Dig att pröva Dig fram. Jag blev själv anonymt anmäld omkring 1996 till FK om att jag var sambo! Om jag inte bestred det skulle mitt bostadsbidrag dras in.. på en anonym anmälan. Dock är det rätt klart vem som anmälde..

Jag hoppas innerligt detta löser sig! Överklaga och överklaga igen och igen och igen!!

Kram

2009-05-28 @ 15:45:20
URL: http://www.chattens.se
Postat av: Ingrid

Den är hemsk, hela din situation och hur illa du råkat ut, men jag är inte alls förvånad. En av mina andra blogvänner råkade ut för ungefär detsamma och hon hade inte ens tjänat några pengar. Hon var sjukskriven p g a utmattningsdepression, men älskar fotografering. FK kollade även hennes blogg och ansåg att om hon kunde vara ute så mycket och fotografera, så fanns det ingen anledning till att hon skulle vara sjukskriven. Hon hade inte sålt ett enda foto, utan bara satt ut dem i sin blogg.



Är man sjukskriven ska man tydligen bara sitta inne och deprimera. Det är barockt!!



Jag hoppas att du orkar stå på dig och överklagar deras beslut! Kram Ingrid

2009-05-28 @ 16:08:48
URL: http://blog.stenstugu.com
Postat av: sussi

Jag blir chockd. Jag har hört att man får gå kurs på kvällstid som inte räknas som utbildning. De kom på tal när jag var inne på vad man gör på fritiden på en av NLL kurser! Tur man inte gått någon!!!!!!!!!

2009-05-28 @ 17:35:25
URL: http://fritidsforskare.wordpress.com/
Postat av: Linnea

Jag blir helt mållös. De som sätter upp riktlinjer för FK är ute på helt fel spår, de som jobbar på Fk gör bara sitt jobb precis som du skriver.



Jag tycker de brode uppmuntra att man VILL göra saker och försöker. Man mår inte bättre av att bara sitta inne när man kommit sålångt att man faktiskt kan och vill ta sig ut.



KRAMAR













2009-05-28 @ 18:51:26
URL: http://www.metrobloggen.se/aennil
Postat av: Pia

Alltså, jag finner inte ord!! :o(

Jag kommer att hålla mina tummar och tår för dig när du överklagar..

En riktigt, riktigt varm kram skickar jag till dig!!



2009-05-28 @ 21:13:49
URL: http://anjocapi.blogg.se/
Postat av: Eva

Kan bara instämma med tidigare kommentarer.. Fk borde lägga mer energi på dom som verkligen fuskar.. o med det menar jag de som är hemma i åratal utan att ens vara sjuka.. dom är många.



Att blogga är för mig en ren terapi där jag bearbetar det jobbiga som är omkring mig, detta har jag nämnt till läkare på den utrdening jag gick via FK. Detta räknades i mitt fall som rehablitering som var positiv och då skriver ju jag INTE om min smärta.

Överklaga jag tror du kommer vinna, du är en kämpe du fixar detta kramisar

2009-05-28 @ 21:25:31
Postat av: Ingrid

Nu har jag läst hela ditt inlägg och läst alla kommentarer.

Jag har inga ord .. jag vet inte vad jag ska säga.

Man kan inte lita på någon. Jag håller med ...vad är det för samhälle vi lever i.

Jag tänker på dig och din familj.

Ta hand om dig.

En extra kram

Ingrid

2009-05-28 @ 21:38:03
URL: http://ingridspotpurri.blogg.se/
Postat av: Soffie kikar in

men det är inte klokt finner inga ord att det får gå till så här,hoppas du orkar stå på dej

tack för dina ord hos mej men jag fyller ej förrns på måndag;O)

må så gott å ta hand om dej

2009-05-28 @ 22:21:28
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Cattis

de jag tycker vet du...men det jag måste skriva är: man är rätt anonym i en blogg..visst du har ett ansiktsfoto..MEN..KajsaLisa..heter du så? anmälaren..alltså en person som vet vad du heter irl...för jag tror ju inte att den har ringt o anmält kajsalisa hos fk....man kan ju dra vilka rövarhistorier som helst i en blogg om man vill...och ärligt..skulle man skriva om allt man försakar o inte kan göra skulle bloggnrna bli längre än de som man skriver om de man faktiskt kan göra..herregud om jag skulle skriva konsekvenserna av det jag trots allt måste göra i vardagen skulle den bloggen inte bli så kul att läsa..

nä till valurnorna gott folk..vi börjar med europaparlamentet..

styrkande kramar...ps ny mobil o nytt headset är beställt..C yaaa..

2009-05-28 @ 22:33:56
URL: http://yeahdelila.blogg.se/
Postat av: Unika

Ja, det är ju inte klokt!

Så när man är sjukskriven men vill kämpa för att må bättre så får man inte det? I alla fall inte om det innebär något kreativt, som att demonstrera, fotografera eller gå på målarkurs? Hur är det egentligen med bloggandet då. Det är ju att skriva, författa, vara kreativ i allra högsta grad! Passa er tjejer (och killar), snart räknar fk bokstäverna! Alla vet väl att man mår bra/bättre av att skapa/träffa folk/våga utmana sig själv. Det om något borde ju uppmuntras när man är sjukskriven!

Sanslöst säger jag bara.

FK behöver verkligen se över sina regler och prioriteringar!

Lycka till i allt överklagande IA, hoppas att du orkar med det!

Massor av stora varma kramar!

/Unika

2009-05-28 @ 23:33:15
URL: http://mammajag.blogspot.com
Postat av: Kicki

jag blir så förbannad att jag kan spricka

hur funkar folk?

Men du vet att jag Hejar på dig så mycke jag bara orkar



kunde jag på nåt vis hjälpa dig o vet du vart jag finns

kram Kicki

2009-05-29 @ 09:20:28
Postat av: Linda M

Jag snubblade in här då jag sökte på ordet ENJO i google och får läsa denna tragiska historia!

Kul att du hittat något du tycker om att göra och fy på FK som bara grusar alla förutsättningar till ett lugnt liv.

Jag fattar inte hur dom tänker ibland! Hoppas att det löser sej för dej.

Kram Linda

2009-11-30 @ 13:48:16
URL: http://melonica.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback